Zaujímavosti

Bohyňa očistenia: Rieka Ganga. 1. časť

Ganga

videní: 1.0K

Aj keď je veľká rieka Ganga veľmi znečistená, pre hinduistov je jej voda najposvätnejšou na svete – dokáže očistiť dušu od pozemských hriechov a po smrti vyslobodí dušu z únavného cyklu prevteľovania.

Pre hinduistov stelesňuje rieka Ganga bohyňu očistenia. Pôvodne tiekla iba v nebom ale na Zem ju poslal kráľ Bhágíratha, aby očistila popol jeho predkov. Priamy pád vody by zmietol zo zemského povrchu všetkých ľudí, a tak Ganga najprv dopadla na hlavu boha Šivu a až potom stiekla po jeho spletených vlasoch pomaly na zem.

Pútnici – niektorí chorí alebo umierajúci – sa každoročne vydávajú na namáhavú cestu ku Gange v nádeji, že ak sa napijú z rieky, alebo sa v nej vykúpu, všetky ich hriechy rieka odplaví. Viera v očistné vlastnosti Gangy vypláva z chladivosti vody. Veľa hinduistických zvykov je založených na tom, že energia sa prejavuje žiarou a predstavuje zlo. Ochladenie vodou zlo ruší. Hinduisti tiež veria, že keď budú po smrti spopolnení na brehu rieky Gangy a popol sa nasype do vody, budú ich duše vyslobodené z reinkarnačného cyklu a vstúpia do raja čiže nirvány.

Sväté mesto Váránasí pôsobí na hinduistov ako magnet, lebo umrieť a byť spopolnený práve tu zaručuje mokšu, čiže vyslobodenie, ukončenie reinkarnačného cyklu. Za úsvitu sa na brehu Gangy zhromažďujú tisíce hinduistov, aby v jej posvätných očistných vodách absolvovali rituálny kúpeľ.

Niektorí pútnici stoja na ghátoch (teda schodiskách vedúcich do vody) ponorení až po ramená, iným Ganga obmýva len nohy. Indky v žiarivých sárí prinášajú rieke obety v podobe jedla a kvetov a hádžu do vody ružové lotosy a nechtíky. Pútnici rituálne pijú vodu z dlaní a naberajú ju aj do nádob – tie odnášajú do chrámu, kde vykonávajú púdžu, čiže náboženské rituály.

Spenené vody Gangy vystupujú na slnečné svetlo v ľadovej jaskyni Gómukh, alebo v “Tlame kravy”, v odľahlej časti Himalájí. Najposvätnejšia rieka Indie sa tu ešte volá Bhágírathí. Bystrina preteká pod majestátnymi borovicami, voňavými himalájskymi cédrami a šarlatánovými rododendronmi roklinou v Garhvalských Himalájach a dorazí do mestečka Dévaprajág. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov