Zaujímavosti

Ohrozené druhy: Tieto zvieratá sú na pokraji vyhynutia

ohrozené druhy

videní: 1.0K

Joel Sartore je fotograf, ktorý väčšinu svojho života zasvätil cestovaniu po svete a fotografovaniu. Ohrozené druhy živočíchov, tvory na pokraji vyhynutia a tie najneobyčajnejšie zvieratá, ktoré obývajú túto planétu – to všetko tvorí jeho každodennú rutinu.

Joel bol obyčajným fotografom pracujúcim pre kanál National Geographic. V roku 2005, jeho manželke diagnostikovali rakovinu. Aj keď jej liečba prebehla úspešne, Joela začala po tejto životnej skúsenosti prenasledovať otázka: Ako prinútiť ľudí zaujímať sa o to, že do konca tohto storočia môže vyhynúť až polovica všetkých druhov zvierat na Zemi?

Tak zhromaždil svoje fotografie a vytvoril Foto Archu – fotografický prehľad zvierat a druhov, ktoré sú na pokraji vyhynutia.

 

 

Joel sa rozhodol vytvoriť fotografiu každého z 12 000 druhov zvierat, o ktoré sa starajú ľudia po celom svete. Doteraz sa mu podarilo portrétovať okolo 9 000 druhov a je rozhodnutý pokračovať dovtedy, kým nebude Archa kompletná.

 

Jeho cieľom je ukázať ľuďom, aké rozmanité druhy žijú spolu s nami na tejto planéte, a tým možno docieliť, aby ľudia venovali väčšiu pozornosť ich záchrane, pretože keď raz druh vyhynie, (zatiaľ) nie je možné ho obnoviť.

 

 

Momentálne Joelova galéria obsahuje okolo 28 tisíc fotografií. Na tých sú zobrazené nielen zvieratá, ale aj fotografie z pozadia jednotlivých fotení.

 

 

Tento jeho projekt sa stretol s veľkou podporou National Geographic, ktorý sa rozhodol v plnej miere fotografa podporiť. Aj vďaka nim je to už okolo 9000 živočíchov, ktoré sa nachádzajú na tejto Arche.

 

 

V rámci snahy o rozširovanie povedomia o jeho projekte sa Joel rozhodol vystupovať ako speaker na akciách, na ktoré ho pozývali jeho priaznivci.

 

 

Prezentáciou svojej práce a svojich fotografií sa snaží šíriť myšlienku projektu, aby pomohol zachrániť druhy, ktoré nie sú tak rozšírené ako človek, a, aj našim pričinením, pomaly miznú z tejto planéty.

 

 

Je na každom z nás, ako správa k prírode naokolo. Jedno by si mal však mať stále na mysli: sú tvory, bez ktorých ľudstvo prežiť nedokáže. Napríklad včely, ktoré opeľujú kvety a vďaka nim máme aj také jedlo ako je ovocie a zelenina. Ryby a iné zvieratá často využívame ako zdroj mäsa a výrobcov produktov ako maslo, mlieko, syry…

 

 

Čo však bude ľudstvo robiť, ak ostane jediným druhom obývajúcim túto planétu? Odpoveď je jednoduchá: nič. Pretože stačí, ak vyhynie jeden podstatný druh, napríklad včely, a máme to všetci spočítané.

 

 

Zdroje: Instagramtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov