Zaujímavosti

Aká tenká je hranica medzi pravdou a podvodom?

hranica

videní: 1.1K

Už mnohokrát sa ukázalo, že takzvané „záhady“ boli len obyčajnými podvodmi. Motiváciou ich vzniku sú väčšinou sláva, finančné obohatenie sa alebo pôžitok z balamutenia vedcov a nadšencov.

Pokiaľ ide o zvláštne, netradičné alebo dokonca magické javy, ľudská vynaliezavosť nepozná hraníc, a preto je ľahké chytiť sa do pasce lží. Nepopierateľné dôkazy konšpiračných teórií spochybňujú dôveryhodnosť hláv štátov, vlád a tajomných združení. Vzniká tak dojem, že členovia vysokých kruhov nás tajne ovládajú a zavádzajú. Pravda a lož, veda a manipulovanie, rozum a vášeň žijú bok po boku a splývajú v hromade otáznikov, hypotéz a náznakov. Hranica medzi pravdou a lžou je skutočne krehká rovnako tak ako hranica medzi nepravdepodobným príbehom a výmyslom.

Veda sa vždy snaží podrobne preskúmať každý nález, aby vylúčila možnosť, že ide o podvod. Vďaka technickému pokroku je v súčasnosti náročné prejsť vedcom cez rozum a preto ostávajú nevysvetliteľnými len tie príbehy, ktoré prekračujú možnosti ľudského chápania. Na druhej strane je ten istý technický pokrok inšpiráciou pre vznik mýtov, klebiet a podvodov. Pôsobivý nástup sociálnych sietí v spojení so slepou dôverou niektorých užívateľov internetu je dobrým zázemím pre fiktívne skutočnosti, ktoré sa šíria ako mor a je veľmi ťažké zbaviť sa ich. Ešte ostáva odhaliť množstvo záhad a tajomstiev. Doteraz sa vede nepodarilo jednoznačne vysvetliť, ako sa vyvinul človek. Od počiatkov človečenstva sa ľudia pýtajú, aký je zmysel ich existencie a prečo je svet taký, aký je. Ľudstvo potrebuje „veriť“ v niečo, čo sa nedá len tak ľahko racionálne dokázať.

V súvislosti s touto tenkou hranicou sa pozrieme a budeme sa snažiť čo najzrozumiteľnejšie vysvetliť záhady ako napríklad Kolský superhlboký vrt a náreky z pekla, Y2K ako chybu tisícročia, Vikinskú mapu Vinlandu, Protokoly sionských mudrcov, človeka piltdownského a podobne. Nazrieme na povesť o norfolskom prápore, na nevysvetliteľné nálezy diskov z pohoria Baian-Kara-Ula, obra z Cardiffu, ktorý meral 3,1 metra či ďalšie celosvetové záhady. 

Zdroj: Pexels | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov