Zaujímavosti

Teotihuacán: Tajomstvo vzniku a zániku mesta. 2. časť

Teotihuacán: Tajomstvo vzniku a zániku mesta

videní: 681

Pokračujeme druhou časťou článku o meste Teotihuacán, ktorého názov v preklade znamená Mesto bohov. Prečo tak vyspelé mesto, svojej doby jedno z najväčších na svete, nakoniec zaniklo?

Obyvatelia Teotihuacánu obchodovali po celej strednej vysočine Mexika a azda aj so zvyškom Strednej Ameriky. Teotihuacánske vázy sa našli v hroboch v celom Mexiku. Nie je však isté, či si mesto dokázalo vytvoriť politickú ríšu, ktorá by svojim významom prekračovala jeho hranice. Pri archeologickom prieskume objavili nástenné maľby, na ktorých je len málo vojenských motívov. Podľa toho s usudzuje, že obyvatelia Mesta bohov neboli výbojní.

Šikovnosť remeselníkov Teotihuacánu prevyšovala len genialita jeho architektov. Pôdorys mesta pripomína obrovskú mrežu. Hlavnou tepnou bola trojkilometrová Ulica mŕtvych. Pomenovali ju tak Aztékovia, ktorí plošiny pozdĺž nej považovali omylom za hrobky. Na jej severnom konci je obrovská Ciudadela (teda citadela), v ktorej je chrám hadieho boha Quetzalcoatla.

Nad celým komplexom dominuje Pyramída Slonka, postavená na ruinách staršej stavby. Jej výstavba si vyžiadala dva a pol milióna ton nepálených tehál. Šesť metrov pod jej základmi je asi stometrová prirodzená jaskyňa, ktorá slúžila ako posvätné miesto. Architektúra Pyramídy Mesiaca je zložitejšia. Jej spodná časť nemá súvislý sklon: tvorí ju niekoľko nadväzujúcich stupňov so šikmými hranami. Na rozdiel od egyptských pyramíd neslúžili teotihuacánske pyramídy ako hrobky, ale ako podstavce chrámov.

K divom teotihuacánskej architektúry však nepatria len sakrálne stavby. Moderný archeologický prieskum niektorých miestnych palácov odhalil, že všetky vychádzali z toho istého geometrického princípu. Hlavné nádvorie vždy obklopovalo množstvo miestností. Aj keď sa strechy nezachovali, na stenách sú dodnes pôsobivé fresky so živými odtieňmi červenej, hnedej, žltej a modrej.

Dnes už nikto nevie určiť príčinu zániku tohto veľkého mesta a jeho civilizácie. Niektorí bádatelia zo zvyškov obhorených trámov usúdili, že niekedy okolo roku 740 nášho letopočtu niekto mesto vyplienil, možno Toltékovia, ktorí celú oblasť ovládali od 10. do 12. storočia. Aj potom žili v Teotihuacáne ľudia, ale jeho starú slávu už nikto neobnovil. Kto dnes zastane medzi jeho rozvalinami, uvidí na obzore len horské chrbty a oblohu. Iba ťažko uverí, že len 50 kilometrov odtiaľto na juhozápad leží obrovské hlavné mesto krajiny, Ciudad de México.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov