Zaujímavosti

Najdlhší had na Slovensku žije pod Zoborom. Je však nebezpečný?

Najdlhší had na Slovensku žije pod Zoborom. Je však nebezpečný?

videní: 2.4K

Odborníci, ktorí chytajú hady, majú v okolí Nitry veľmi veľa práce. Najviac počas teplých a slnečných dní. No vieš, aký je najdlhší had žijúci na našom území a či sa ho máš obávať? 

Najdlhší had na Slovensku

Užovka stromová je najdlhší had, ktorý žije voľne v prírode na Slovensku. Je hnedastej farby a zo spodnej časti je sfarbený do žlta.

Užovka obojková

V okolí môžeme natrafiť aj na užovku obojkovú. Zdržiava sa najmä pri potokoch alebo riekach a živí sa rybami a obojživelníkmi. Jej farba je olivovozelená a jej hlavným znakom je žltý fľak v tvare polmesiaca.”Na prechádzkach ľudia stretávajú najčastejšie práve tento druh. V záhradách sa vyskytuje skôr smerom na juh od Nitry,” hovorí Kirchner.

Užovka hladká

Tento druh sa vyskytuje najmä v okolí Jelenca, ale môžeš ho vidieť aj pri zrúcaninách hradu Gýmeš. “Tento had vyvoláva v ľuďoch najväčšiu paniku, pretože je svojim sfarbením podobný vretenici severnej, nášmu jedinému jedovatému druhu hada. Užovka hladká je sfarbená do sivasta a na chrbte má vytvorený vzorec do takého cikcakového tvaru, ktorý ale nie je na rozdiel od vretenice pospájaný, vretenica ho má plný. Pri menších jedincoch však môže vzniknúť dojem, že je to spojené,” hovorí Róbert.

Čo robiť v prípade uhryznutia? 

V prvom rade je potrebné napísať, že ani jedna z týchto užoviek nie je jedovatá a nebezpečná. V skutočnosti sa ťa bojí viac ako ty jej a o chvíľku sa bude snažiť odplaziť. Ak náhodou niektorú z týchto užoviek stretneš, či náhodou nájdeš niekde vo svojom dome alebo v okolí, netreba robiť paniku. Dôležité je užovku nepokúšať a nechytať, pretože vtedy môže nastať obranná reakcia a môže dôjsť k uhryznutiu. Ak sa sama neodplazí, je potrebné zavolať mestskú políciu či odchytovú službu zo Slobody zvierat, pretože všetky užovky sú chránené zvieratá. Ak však náhodou prišlo k uhryznutiu, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc, aj keď často nie je potrebný lekársky zákrok. “Nie je to však tak, že promptne, do hodiny treba byť u lekára. V pokoji si človek viac pomôže, ako keď si privodí šok, ktorým sa môže dostať do problémov. Aj keby nás uhryzol jedovatý druh hada, tak 70 % uhryznutí je suchých, kedy had nevpustí toxín do rany. Človek preňho nie je korisť, takže to nemá dôvod robiť,” dodáva Róbert Kirchner.

Zdroj: mynitra.sme.sk | topdesat 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov