Zaujímavosti

Angkor: Mesto tajomstva. 3. časť

Angkor

videní: 624

Prinášame záverečnú časť našej trojdielnej mini série o Angkore, zabudnutom meste uprostred džungle, o ktorom sa nezachovali v spisoch Khmérov ani čiarky. Mesto Angkor (v khmérskom preklade „mesto“) vyrástlo a stalo sa obrovskou metropolou s rozmermi dnešného Manhattanu.

Jeho najkrajšou budovou bol Angkor Vat, ktorý dal na začiatku 12. storočia postaviť Súrjavarman II. ako svoj chrám a hrobku. Angkor Vat je zasvätený hindskému bohovi Višnuovi a rozkladá sa na ploche takmer dva a pol kilometra štvorcového. Tento obrovský svätostánok je pravdepodobne najväčším náboženským komplexom, aký sa v histórii ľudstva vôbec vybudoval. Jeho pôdorys tvorí rad obdĺžnikových sústredených stien. Najvyššie veže vyčnievajú 60 metrov nad okolitou džungľou. Počas zimného slnovratu dopadá na Angkor Vat tieň neďalekého chrámu Prasat Kuk Bangro. Zdá sa tak, že khmérske stavby mali aj astronomickú funkciu.

Angkor bol bohatým mestom – úrodná pôda okolitých polí dávala tri úrody ryže ročne, jazero Tonle Sap poskytovalo hojnosť rýb a v hustých lesoch sa ťažil dostatok tíkového a iného dreva na zhotovovanie chrámových podláh a budovanie ambitov. Pri takejto hojnosti potravín a stavebného materiálu sa dá len ťažko pochopiť, prečo Khméri nečakane Angkor opustili. Prečo sa toto kedysi kvitnúce mesto premenilo na opustené rozvaliny?

Pád Angkora sa pokúšajú vysvetliť dve teórie. Podľa prvej vyplienili Angkor v roku 1177 Čamovia, bojovní susedia Khmérov, a Džajavarman VII. Stratil vieru v ochrannú moc hinduistických božstiev. Khméri prijali formu budhizmu, ktorá sa zriekla násilia a prihlásila sa k pacifizmu.

Druhá je fantastickejšia teória a vychádza z budhistickej legendy. Jedného khmérskeho kráľa tak urazil syn akéhosi kňaza, že panovník dal chlapca utopiť vo vodách jazera Tonle Sap. Nahnevaný boh sa pomstil: jazero sa vylialo z brehov a zničilo Angkor. Jazero sa v období monzúnov rozvodňuje – teoreticky tam existuje šanca.

Dnes Angkorské okolie opäť zarastá džungľa. Vegetácia spôsobuje v zachovaných stavbách trhliny a kamenné múry obrastajú machom a lišajníkmi. Aj keď nedávno použili proti postupujúcej džungli chemikálie, dlhodobé účinky takejto metódy nikto nepozná.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov