Zaujímavosti

Veľký čínsky múr: Magická stavba. 2. časť

Veľký čínsky múr: Magická stavba

videní: 886

Pokračujeme druhou časťou článku o veľkom čínskom múre, o stavbe, o ktorej sa píše len v superlatívoch. Veľký čínsky múr prechádza cez hlboké lesy, piesočnaté púšte i horské terény. Kedysi ho považovali za jediné ľudské dielo, ktoré sa dá rozoznať z povrchu mesiaca. Hoci sa tento predpoklad nepotvrdil, zostáva múr najväčšou stavbou všetkých čias.

Na rozdiel od starších múrov – tie väčšinou pozostávajú z obranných priekop, pozdĺž ktorých sa tiahli valy z navŕšenej pôdy, utlčenej do drevených „foriem“ – pri budovaní Š’chuangtiho múru použili rôzne materiály a stavebné metódy. Stavitelia pritom museli vychádzať z miestnych možností, pretože preprava z väčšej vzdialenosti bola obťažná. V horách stavali z kamenných kvádrov vyťažených v miestnych lomoch, zatiaľ čo v lesnatých oblastiach používali konštrukcie z klád, naplnených utlčenou zeminou. V púšti Gobi im poslúžila zmes hliny, piesku a okruhliakov. Stavebné hmoty prepravovali ručne alebo na osloch, niekedy pomocou kladky s lanom. Materiál nosili na chrbte alebo si ho odovzdávali v podobe ľudskej reťaze.

Ako obranný val neslúžil iba samotný múr. Ten posilňovali aj vojenské posádky, ktoré mali votrelca odraziť. Číňania stavali na dohľad od seba strážne veže, ktoré umožňovali posádkam rýchlu komunikáciu: správa išla z jedného konca múru na druhý len 24 hodín. Až do vynálezu telefónu túto rýchlosť nik nedokázal prekonať. Systém rozmiestnenia posádok prinášal cisárom ešte ďalšiu výhodu: chránil ich pred vojenskou vzburou, pretože armáda nebola sústredená na jednom mieste a niektoré posádky boli ďaleko od pekinského dvora.

Po korune múru vedie taká široká cesta, že na nej môže vedľa seba stáť šík šiestich koní alebo desiatich vojakov.

Po smrti Š’chuangtiho múr udržiavali a predlžovali cisári z dynastie Chan. Aj v neskorších obdobiach bolo potrebné múr obnovovať a ďalej spevňovať. Poslednou významnou fázou stavby múru sa stalo obdobie dynastie Ming, keď sa podarilo odraziť Mongolov od Pekingu a vyhnať ich z posledných častí krajiny a keď cisári chceli posilniť obranu Číny pred útokom zo severu.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov