Zaujímavosti

Šwe-dagon – Zlatá nádhera (2. časť)

Šwe-dagon: Zlatá nádhera

videní: 896

Počuli ste už o šwe-dagonskej pagode? Týči sa nad pokojnými vodami Kráľovského jazera a úplne zatieňuje všetky okolité stavby. Pozrite sa spoločne s nami na druhú časť článku o zlatej nádhere.

Celé stáročia sa o svätyňu starali králi a kniežatá. Klčovali postupujúcu džungľu a v prípade potreby svätyňu prestavovali a obnovovali. Jej dnešný tvar a rozloha pochádzajú z 15. storočia. Vtedy vládla kráľovná Šinsawbu, ktorá dala stupu prvý raz pozlátiť. Na jej želanie stupu pokryli vrstvou zlatých fólií – pričom ich váha, 40 kilogramov, sa rovnala váhe kráľovnej. Jej zať a následník, kráľ Dhammazedi, bol ešte veľkorysejší, pretože na obnovu zlatého plášťa stupy venoval v zlate štvornásobok svojej telesnej váhy. Keďže sa v období dažďov krehká vrstvička zlata ustavične poškodzuje, bolo ju potrebné s neúnavnou pravidelnosťou obnovovať. Dnes sa náklady na pozlacovanie získavajú z verejnej zbierky, ktorá sa koná každých 20 rokov. Aj pútnici prilepujú na pagodu ako svoje obetné dary zlaté fólie alebo jeden z Budhových obrazov.

V ozdobných modlitebných pavilónoch na plošine okolo hlavnej pagody nájdeme veľa sošiek s podobou Budhu. Pri mnohých blikajú sviečky. V obchodoch pozdĺž krytých vstupných chodníkov sa predávajú kvety, zástavky a zlaté fólie pre pútnikov, ktorí chcú pri nohách sošiek zložiť obetné dary.

K Šwe-dagonu sa prichádza po krytých schodiskách zo všetkých štyroch svetových strán. Jeho základy tvorí skupina obdĺžnikových a osembokých terás, ktoré nesú stupu, tá vraj predstavuje Budhovu žobrácku misku, obrátenú dnom nahor. V stupe sú dnes umiestnené pozostatky štyroch Budhov. Nad ňou sa týči zlatistá veža, ktorá sa postupne zužuje do hui, elegantného „dáždnika“. Na ňom sú zavesené zlaté a strieborné zvony. Z hui sa dvíha zástava, pokrytá drahokamami, a zlatá guľa, ktorá je vykladaná vyše 1100 diamantmi – najvyšší z nich, umiestnený na samom vrchole stavby, váži 76 karátov – a takmer 1400 inými drahokamami. Od základov k vrcholu meria pagoda 109 metrov. Pokračujeme záverečnou – treťou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov