Zaujímavosti

Rozprávkové mesto Samarkand: 2. časť

Samarkand

videní: 1.2K

Pokračujeme druhou časťou o meste menom Samarkand – ligotavom meste, ktorého priaznivejšie dejiny ovplyvnil ďalší vodca kočovníkov – Timur Lank (alebo ak chcete – Tamerlán). Ale poďme pekne po poriadku.

Timura Lanka prezývali aj „Železný šmatliak“, pričom sa narážalo na jeho krívajúcu nohu, ktorú mu prestrelil šíp. Narodil sa neďaleko Samarkandu v roku 1336. postavil sa do čela čagatajskej dynastie chánov, ktorá vzišla z Džingischánovho druhého syna. V roku 1367 prežívala mongolská ríša úpadok, ale Timur bol odhodlaný jej dávnominulú slávu obnoviť. Podnikol niekoľko vojenských výprav v oblasti od Čierneho mora až po údolie rieky Indus, plienil mestá a dediny, vraždil obyvateľstvo. Za sebou nechával pyramídy lebiek. Zajatci nedostávali milosť. Nažive nechávali iba remeselníkov z Azerbajdžanu, Isfahánu, Širázu, Dillí a Damasku, ktorých dal dopraviť do hlavného mesta.

Timur miloval azúrovo modrú a tyrkysovo zelenú. Jeho záľubu potvrdzujú aj zložité vzory dlaždicových obkladov, ktoré vyzdobujú exteriéry samarkandských minaretov, mešít a madrás.

Títo muži zmenili Samarkand na mesto elegantných lesklých kupol a vysokých minaretov, metropolu, ktorá reprezentuje veľkého vladára. V obdobiach medzi vojenskými výpravami Timur táboril za mestom v prepychových hodvábnych stanoch a odtiaľ riadil stavebné práce. Všetky stavby dal obložiť pestrými vypaľovanými dlaždicami, ktoré vytvárajú nádherné lesklé mozaikové vzory. Samarkand sa ak na slnku ligoce ako drahokam.

Po triumfálnom návrate z Indie sa Timur rozhodol dať svetu najavo svoju veľkosť tým, že vybuduje najväčšie mešity islamského sveta. Na odporúčanie astrológov sa so stavbami začalo dňa 11. mája v roku 1399. dokončenie mešity Bíbí Chánum si vyžiadalo päť rokov. Venovalo jej svoje schopnosti a sily 200 remeselníkov, 500 robotníkov a 95 slonov. Jej monumentálna kupola dominuje nad mesto a na nádvorí doteraz stojí podstavec, na ktorom kedysi spočíval obrovský zväzok koránu.

Timur bol vášnivým milovníkom architektúry. Veľkým dojmom naňho zapôsobila kupola, ktorá kraľovala ad mešitou v Damasku. Preto dal jej kópiou ozdobiť nádhernú samarkandskú hrobku Gúri Emír, v ktorej je sám pochovaný.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov