Zaujímavosti

Po rokoch Černobyľ opäť ožíva. Ako vyzerajú zvieratá v okolí?

Černobyľ

videní: 4.8K

Zvieratá, žiaľbohu, nevedia čítať, a tak nerozumejú ani zákazu vstupu do ožiarenej zóny v oblasti Černobyľu. Černobyľ – miesto najnebezpečnejšej jadrovej havárie v histórii – je útočiskom pre mnohé voľne žijúce zvery.

černobyľ

Od jeleňov, vlkov a psov až po druhy ako rys a jedinečný kôň Przewalského, zvierat žijúcich v Černobyle je naozaj veľa. Dalo by sa povedať, že tu hľadajú pokoj, ktorý medzi ľuďmi nemajú. Zrazu sa vynára otázka, čo je pre zvieratá nebezpečnejšie? Ľudia alebo rádioaktivita?

Černobyľská katastrofa sa stala v ukrajinskom mestečku Pripyat v roku 1986. Jadrový reaktor explodoval a uvoľnil rádioaktívny odpad, čo si vyžiadalo karanténu v 50-kilometrovom obvode. Do tejto oblasti ľudská noha vstúpi len málokedy. A tak sa stalo, že sa tu udomácnilo niekoľko druhov rádioaktívnych zvierat.

černobyľ

Černobyľ a jeho psy

Túlavé psy v Černobyle sú potomkovia domácich psov, ktoré tu nechali majitelia, keď utekali v strachu pred rádioaktívnou katastrofou. Sú odkázané na pomoc ľudí. O svoje obedy sa s nimi delia pracovníci, ktorí pracujú v ohraničenej zóne. Máloktorý zo psov sa však dožije viac, ako 4 rokov. Závodní pracovníci majú zakázané dotýkať sa týchto psov, pretože rádioaktívne častice môžu mať aj na koži a srsti.

Avšak, aj napriek tomu ľuďom nie je ľahostajný osud týchto zvierat. Napríklad organizácia Clean Futures sa stará o psíkov z tejto oblasti, postará sa o dekontamináciu a prísnu kontrolu a potom hľadá psom nový domov.

černobyľ

Divokým zvieratám sa darí

Jedným z príkladov voľne žijúcich živočíchov prosperujúcich v černobyľskej zóne sú Przewalského kone, niekedy nazývané tiež mongolské divoké kone. Bez ľudského zásahu sa ich populácia od roku 1998 dokonca rozrástla. Diviakov, losov a vlkov je tu viac, ako kedykoľvek predtým. Dokonca sa hovorí, že v Černobyle je viac vlkov ako v Yellowstonskom parku.

černobyľ

Ako vplýva rádioaktivita na zvieratá žijúce v oblasti?

Niet pochýb o tom, že zvierat je v tejto oblasti naozaj veľa. Aký dopad to má však na ich zdravie? Pri tejto otázke sa vedci rozdelili do dvoch skupín. Obe skupiny súhlasia s tým, že rádioaktívne žiarenie nie je pre zvieratá dobré. Avšak, je to horšie, ako prítomnosť ľudí?

Dánsky vedec Anders Pape Møller tvrdí, že hodinové vystavenie tela radiácii nemá viditeľný vplyv. Avšak, ak je telo zvieraťa vystavené takémuto množstvu žiarenia týždne či mesiace, malo by sa to na zvierati odzrkadliť. Naopak, biológ Jim Beasley tvrdí, že momentálna úroveň radiácie by nemala mať výrazný vplyv na život divokej zveri.

černobyľ

Ďalším problémom sa javí byť vplyv radiácie na okolitý svet. Keďže zvieratá, ktoré žijú v tejto oblasti migrujú aj mimo zónu Černobyľu, hrozí, že ich potomstvo sa rozšíri ďalej. Ak sa ukáže, že potomstvo bude niesť známky mutácie spôsobenej životom v rádioaktívnej oblasti, bude potrebné sa touto skutočnosťou zaoberať.

Zdroj: allthatsinteresting | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov