Zaujímavosti

Petra: Počuli ste už o červenoružovom meste? 1. časť

Petra: Počuli ste už o červenoružovom meste?

videní: 930

Mesto Petra, ktoré dostalo prívlastok „červenoružové“, zostávalo skryté pred zrakmi sveta po celé stáročia. Kedysi bolo rozkvitajúcim centrom, ktoré navštevovali cestovatelia, keď uberali po starých obchodných cestách. Pretože Petru obklopujú vysoké hory a dá sa do nej dostať len cez úzky prielom, jej pozoruhodných skalných budov sa zub času prakticky nedotkol.

Keď mladý švajčiarsky bádateľ Johann Ludwig Burckhardt cestoval koncom augusta v roku 1812 zo Sýrie do Egypta, stretol južne od Mŕtveho mora skupinu kočovných Arabov, ktorí mu rozprávali o „pamiatkach“ v neďalekom skrytom údolí Wádí Músá – Mojžišovom údolí. Ich rozprávanie Burckhardta fascinovalo.

V prestrojení za Araba požiadal Burckhardt sprievodcu, aby ho priviedol k zdanlivo nepreniknuteľnej skalnej stene. Ale keď prišli bližšie, objavil sa pred nimi úzky, hlboký prielom. Asi po 25 minútach chôdze cez točivú rokľu as-Sík, do ktorej nikdy nedopadá slnečné svetlo, zastali pred červenoružovou fasádou 30 metrov vysokej nádherne vyzdobenej budovy. Keď Burckhardt vyšiel z tienistej rokliny, ocitol sa na hlavnej ulici starovekej Petry – azda najromantickejšieho zo všetkých „stratených“ miest. Stal sa prvým Európanom, ktorý uvidel Petru od čias, keď sem v 12. storočí prenikli križiaci.

Najväčšou fasádov v Petre sa môže pochváliť Dajr. Slúžil údajne ako hrobka nabatejského kráľa Rabbela II., ktorý zomrel v roku 106 nášho letopočtu. Dajr však mohol byť aj chrámom.

Petra sa zachovala vďaka svojej neprístupnosti. Aj dnes sa do nej dá dostať iba peši alebo na koni. Prvý dojem je úžasný. Podľa toho, ktorá časť dňa práve je, je mesto červené, oranžové či marhuľové, tmavočervené alebo dokonca čokoládovohnedé. Archeológovia už čiastočne rekonštruovali minulosť mesta a vyvrátili názor, ktorý prevládal v 19. storočí, že Petra bola vlastne nekropolou – teda mestom mŕtvych. V Petre síce nájdeme niekoľko impozantných hrobov (4 kráľovské hrobky v skalných útesoch na východ od centra mesta alebo Dajr na severozápade), ale existujú presvedčivé dôkazy, že v Petre žilo prinajmenšom 20 000 obyvateľov.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov