Zaujímavosti

Tádž Mahál: Neoficiálny symbol Indie. 1. časť

Tádž Mahál: Neoficiálny symbol Indie

videní: 2.1K

Belostný mramor Tádž Mahálu uchováva pamiatku veľkej lásky. Toto najslávnejšie mauzóleum sveta stelesnenie symetrie a jemnosti, sa podobá dokonalej perle, zasadenej do azúrovej oblohy. Predstavuje jednu z najskvostnejších budov, aké boli kedy postavené.

Na južnom brehu rieky Jamuna (Jumna) pri Ágre stojí Tádž Mahál, ktorý mnohí pokladajú za neoficiálny symbol Indie. Jeho sláva spočíva nielen v krásnej architektúre, v zázračnej rovnováhe veľkoleposti a jemnosti, ale aj v romantickom pôvode. Tádž Mahál dal postaviť mogulský cisár Šáhdžahán v 17. storočí ako pamätník svojej najmilšej manželke, ktorá mu svojou smrťou spôsobila neprekonateľný zármutok. Nádherná stavba sa tak stala zhmotneným symbolom oddanosti muža k žene. Ak ju navštívi žena so svojím partnerom, má sa vraj opýtať: „Máš ma tak rád, že by si na moju pamiatku postavil takýto pomník?“

„Kráľ sveta“ Šáhdžahán (1592 až 1666) vládol nad mogulskou ríšou v období 1628 až 1658. počas panovania tohto významného mecenáša i veľkého staviteľa dosiahla ríša najväčšiu politickú moc i kultúrny rozkvet. Keď mal Šáhdžahán (v detstve ho volali princ Churram) pätnásť rokov, zamiloval sa do Ardžomand Bánu Begam, štrnásťročnej dcéry prvého ministra svojho otca. Bola krásna, inteligentná a urodzená, a tak mohli spoločne vytvoriť ideálny pár. Ale princ sa musel z politických dôvodov oženiť s perzskou princeznou. Moslimské právo však dovoľuje, aby si muž vzal štyri manželky. V roku 1612, keď boli astrologické znamenia priaznivé, sa teda Šáhdžahán oženil s milovaným dievčaťom. Obrad nasledoval po 5 ročnom zasnúbení, počas ktorého sa pár vôbec nevidel. Zakrátko po svadbe zmenili meno kráľovej manželky na Mumtáz Mahál („Perla paláca“).

Po 19 rokoch manželstva, v roku 1631, však kráľovná Mumtáz Mahál zomrela pri pôrode štrnásteho dieťaťa. Cisárov žiaľ nebol o nič menší než jeho láska. Osem dní sa bez jedla a bez pitia zdržiaval vo svojich komnatách, a keď sa konečne opäť objavil na verejnosti, zhrbený a viditeľne zostarnutý, nariadil v celom kráľovstve štátny smútok. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov