Zaujímavosti

Najdlhšie mosty na svete ťa prekvapia svojou dĺžkou

najdlhšie mosty

videní: 2.0K

Určiť presne najdlhší most na svete nie je až taká jednoduchá úloha. V posledných rokoch sa vyskytli početné “vojny”, ktoré vznikli pri meraní tých najdlhších mostov. Hlavným dôvodom je to, že je ťažké definovať, čo je to presne most. Musí byť nad vodou? Sú vyvýšené cesty mostami? Čo ak sa nad vodou nachádza iba určitá časť? Hoci ide o normálne otázky, dnes ich dáme stranou. Predstavíme ti preto najdlhšie mosty na svete bez ohľadu na to, či sa nachádzajú nad vodou alebo nie. Nebudeme preto žiaden z mostov diskriminovať.

Najdlhšie mosty na svete:

10. Atchafalaya Basin Bridge

Most je vlastne pár mostov v americkom štáte Louisiana medzi Baton Rouge a Lafayette, po ktorom sa tiahne cesta Interstate 10. Mosty sa tiahnu ponad močiar Atchafalaya Basin. Meria 29,3 kilometra.

09. Shanghai Maglev Train

Vyvýšená trať meria 30 kilometrov. Spája medzinárodné letisko Pudong s predmestím Šanghaja, kde sa cestujúci dostanú jednoducho do metra.

08. Donghai bridge

Tento most je jedným z najdlhších mostov, ktorý sa tiahne cez more. Jeho celková dĺžka je 32,5 kilometra a spája pevninu Šanghaja s prístavom Yangshan v Číne.

07. Most Runjang

Most Runjang je obrovský mostový komplex, ktorý prechádza cez rieku Yagtze. Komplex sa skladá z dvoch hlavných mostov, ktoré spájajú Zhenjiang a Yangzhou. Most je súčasťou diaľnice medzi Pekingom a Šhanghajom.

06. Hangzhou Bay Bridge

Meria 35,6 kilometra a je jedným z najdlhších transoceánskych mostov na svete.

 

05. Manchac Swamp bridge

Manchac Swamp Bridge je zdvojený betónový most v americkom štáte Louisiana. Nachádza sa v okolí jazera Pontchartrain. Jazero je známe vďaka neuveriteľne dlhým mostom.

04. Lake Pontchartrain Causeway

Causeway je považovaný za najdlhší most v Spojených štátoch a zároveň je aj najdlhším mostom na svete, ktorý sa tiahne nad vodou. Pozostáva z dvoch paralelných mostov, ktoré spájajú obe pobrežia jazera Pontchartrain v južnej Louisiane. Meria 38,35 kilometra.

03. Bang Na Expressway

55 km dlhá vysokorýchlostná diaľnica v Thajsku, ktorá má až 6 pruhov. Často sa považuje za jeden z najdlhších mostov na svete (do roku 2010), avšak často je zo zoznamov odstránená, keďže na svoju dĺžku most prekračuje naozaj minimum vody.

02. Tianjin Grand Bridge

Tianjin Grand Bridge je železničný viaduktový most. Je to jeden z najdlhších mostov na svete s celkovou dĺžkou 113,7 km.

01. Tan kchun tche-ta čchiao

Tento most je najdlhším mostom na svete. Jedná sa o viadukt, ktorý je dlhý až neuveriteľných 164,8 km. Je súčasťou vysokorýchlostnej železnice Peking-Šanghaj.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov