Zaujímavosti

Fascinujúce mesto Jeruzalem: 2. časť

Fascinujúce mesto Jeruzalem

videní: 864

Pokračujeme druhou časťou článku o meste Jeruzalem. Tí, ktorí čítali prvú časť už históriu mesta ovládajú, pozrime sa však na to – okrem iného – z pohľadu súčasnosti.

Dnes z Herodesovho chrámu stojí len Západný múr, ktorý je pre židovský národ najposvätnejším miestom na celom svete. Jeho známejší názov, „Múr nárekov“, sa odvodzuje zo židovskej tradície oplakávať pri ňom počas modlitieb osud židovských exulantov. Mnohí veriaci kladú do štrbín v murive – a tým aj do samotného svätostánku – písané modlitby. Dúfajú, že sa tak ich slová dostanú priamo k Bohu.

Oblasť hory Moria, kde vybudoval prvý chrám Šalamún, je posvätná aj pre moslimov. Šesť rokov po smrti proroka Mohameda (570 až 632) – v roku 638 – sa Jeruzalema zmocnil moslimský kalif Omar a vyhlásil ho za posvätný obvod islamu. Na vrchole hory je 4 metre vysoký skalnatý výčnelok, z ktorého vrah Mohamed v sprievode archanjela Gabriela vystúpil na nebesia po schodisku vytvorenom zo svetla, aby dostal pokyny pre svoje poslanie na Zemi. Moslimovia veria, že keď nastane koniec sveta, ozve sa práve z tejto skaly volanie na posledný súd.

Susedstvo Skalného dómu a Západného múru Herodesovho chrámu akoby symbolizovalo spôsob, akým sa v Jeruzaleme stretávajú svetové náboženstvá. Posvätný múr vyvoláva v mnohých ortodoxných židoch slzy radosti.

Na skalnatom výčnelku stojí Skalný dóm, najstaršia jestvujúca islamská svätyňa a po Mekke a Medine tretie najdôležitejšie moslimské posvätné miesto. Táto symetrická osemboká budova s lesklou kupolou vznikla v rokoch 687 až 91 nášho letopočtu. Aj jej vnútrajšok, aj jej exteriér postavili na základe prísnych matematických princípov, ktoré zabezpečujú súlad a vyváženosť stavby. Nosné steny vyzdobuje pri päte mramor, hornú časť pokrýva okolo 45 000 vypaľovaných dlaždíc. Kupolu, ktorú mnohí považujú za najpozoruhodnejší symbol mesta, postavili pôvodne z dreva a poprekrývali pásmi čistého zlata, vyzdobenú veršami z koránu, stavitelia dokončili v roku 1963. Pokračujeme záverečnou – treťou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov