Zaujímavosti

Staroveké mesto Tachte Sulejman: 1. časť

Tachte Sulejman

videní: 1.1K

Vysoko v horách severného Iránu sa zachovali zvyšky starovekého mesta Tachte Sulejman, najposvätnejšieho miesta predislamského náboženstva, ktorého traja kňazi sa prišli pokloniť novonarodenému Ježišovi. Nazrite s nami do Tachte Sulejman, ktoré objavili v roku 1819, ale dôkladne preskúmali až v roku 1937 a potom následne v roku 1959.

Uprostred trosiek sásánovského mesta Šíz, ktoré mongoli nazývali Saturik a ktoré je dnes známe ako Tachte Sulejman – alebo ak chcete Trón Šalamúnov – sa rozprestiera jazero s priemerom sto metrov. Vody tohto údajne bezodného jazera sú bohaté na minerály, ktoré v priebehu tisícov rokov vznikli kamenné steny, hrubé viac ako 40 metrov. Na okolitých svahoch sa po čase vytvorili kamenné korytá.

Až do príchodu islamu bola oblasť tohto tajuplného a súčasne nádherného jazera hlavným náboženským strediskom v Iráne. V roku 1959 uskutočnil Nemecký archeologický ústav prieskum, ktorý dokázal, že Tachte Sulejman bol skutočne posvätným miestom zoroastrizmu, prastarého náboženstva, založeného na myšlienke večného zápasu medzi bohom stvorenia a duchom zla.

Traja králi, ktorí vraj pricestovali zo Sáve v Iráne, aby sa poklonili novonarodenému Ježišovi v Betleheme, boli pravdepodobne zoroastrovskí kňazi z kasty mágov a tu zrejme treba hľadať aj pôvod slova „magický“.

Tachte Sulejman predstavuje významné fyzické spojenie s minulosťou pre pár zostávajúcich tisícok stúpencov zoroastrizmu. Ich predkovia totiž odišli v 18. storočí z perzie, kde ich ubíjala moslimská perzekúcia. Kontakt so svojimi iránskymi náprotivkami obnovili až v 15. storočí. Dnes sa označujú ako Pársovia (teda Peržania). Žijú predovšetkým v Pakistane a v Indii, aj keď stúpencov zoroastrizmu možno nájsť na celom svete. História Tachte Sulejman je spojená so vzostupom zoroastrizmu. Začína u starovekých zakladateľov Iránu, Árijcov (Irán znamená v preklade „krajina Árijcov“). Tí uctievali ako božské znamenia živly, najmä oheň a vodu. Preto považovali okolie Tachte Sulejman, kde našli dva zreteľné živly (sopky a jazerá napájané z termálnych prameňov), za mimoriadne významnú oblasť. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov