Zaujímavosti

Ostrov, ktorý sa zrodil z ohňa: 2. časť

Ostrov, ktorý sa zrodil z ohňa

videní: 765

Príroda je nevyspytateľná. Niekedy tvorí, niekedy ničí. Tentokrát sa pozrieme na tvorbu niečoho nového, a to v hĺbke 130 metrov. Pokračujeme druhou časťou článku o ostrove s názvom Surtsey, ktorý sa zrodil z ohňa, a to priamo pred očami posádky lode Isleifur II, ktorej kapitán si prvotne myslel, že ide o plavidlo, ktoré potrebuje pomoc.

More, rozbúrené ďalšími explóziami, ohrozovalo lode, ktoré plávali okolo. Prudká premena veľkého množstva vody na paru spôsobila ďalšie silné podmorské výbuchy, ktoré mali takú intenzitu, že žeravú magmu zvnútra Zeme menili na čiastočky prachu. Do oblasti sa hrnuli fotografi, novinári a vedci z celého sveta, aby výbuch pozorovali zblízka, ale sypali sa na nich kúsky lávy, pemza a jemný popolček – zmes, ktorú vulkanológovia nazývajú tefrit.

16. novembra sa začal v hustom rozvírenom tvoriť a tuhnúť veľký útes. Po niekoľkých týždňoch už bolo jasne vidieť ostrov vysoký 40 a dlhý 550 metrov. O mesiac neskôr sa sopka upokojila, a tak sa skupina nebojácnych francúzskych novinárov rozhodla vstúpiť na ostrov, kde sa však na nich vytrvalo sypala pemza so žeravým popolom, čo dokazovalo, že ostrov stále rastie.

V januári 1964 sa ostrov týčil už 150 metrov nad hladinou a zaberal rozlohu 2,5 kilometra štvorcového, teda asi 60-násobok Václavského námestia v Prahe. Islandská vláda ostrov pomenovala Surtsey, na počesť Surtura, boha ohňa zo starej severskej mytológie. Vedci sa však domnievali, že Surtsey dlho nevydrží. Tvorila ho totiž najmä mäkká pemza a vulkanický popol, teda horniny, ktoré počas dlhej severskej zimy môžu len ťažko odolať ustavičnému príboju vĺn a nárazom vetra.

Surtsery by zrejme skutočne zmizol, keby nebola vybuchla druhá sopka a neprikryla tefrit lávou. Keď láva vychladla a stuhla, vytvorila na severnom brehu ostrova tvrdú vrstvu. Láva sa napokon začala valiť aj z pôvodnej sopky Surtur I. Tým sa ostrov zväčšil a povrch ostrova sa ďalej spevnil. V roku 1967 erupcie prestali a Surtsey sa stal laboratóriom, kde majú vedci unikátnu možnosť študovať mechanizmy, ktorými sa život uchytáva v novom prostredí. Vstup turistov na ostrov je zakázaný.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov