Zaujímavosti

Najväčší skamenený les na svete: 2. časť

Najväčší skamenený les na svete

videní: 952

Pokračujeme druhou časťou článku o skamenenom lese. Nachádzame sa v Arizone, v oblasti Petrified Forest (Skamenený les). Príroda tu za posledných 200 miliónov urobila z lesa niečo neuveriteľné. Pokračujme však tam, kde sme v rámci prvej časti skončili.

Skamenené kmene majú najrôznejšie farby. Izolované molekuly oxidu kremičitého totiž kryštalizujú na čistý kremeň, z ktorého je väčšina kmeňov. Ak sú však pri kryštalizácii prítomné aj oxidy kovov a iné minerály, môžu vzniknúť rôzne farebné polodrahokamy, napríklad ametyst, achát, jaspis, ónyx a karneol. Kryštály kremeňa majú v Skamenenom lese tvar pôvodných bunke stromu. Tieto dokonalé kamenné repliky vznikli 300 metrov pod zemou.

Keby asi pred 65 miliónmi rokov nenastali silné pohyby zemskej kôry, mohli byť kmene navždy pochované. Lenže vrásnenie, ktoré vytvorilo Skalnaté vrchy, zdvihlo aj túto časť Arizony, čo malo dva závažné dôsledky – z oblasti zmizla voda a skryštalizované zvyšky stromov sa tým vytisli nahor. Vietor a dažďová voda potom postupne erodovali nánosy, pod ktorými kmene ležali, a Skamenený les sa objavil na povrchu v celej svojej kráse.

Kmene sa tu sústredili najmä na piatich miestach, ktoré dostali mená podľa prevládajúcej farby alebo zloženia – Modrá pláň, Krištáľový les, Dúhový les, Čierny les a Jaspisový les. Medzi prírodné divy patrí aj Achátový most – kmeň, z ktorého sa stal kamenný most. Achát je tiež súčasťou jedného zo zriedkavých miestnych ľudských výtvorov – Achátového domu. Je to starý „zrub“ postavený z kamenných kmeňov.

Vďaka procesom, ktoré tu pochovali a znova odhalili kmene stromov, sa tu zachovali aj početné fosílie rastlín a živočíchov, ktoré sa vyskytovali na týchto miestach pred 200 miliónmi rokov. Okrem ihličnanov boli najbežnejšími stromami cykasy, ktoré síce pripomínali palmy, ale mali papraďovité listy. Medzi tunajšie nálezy jašterov patrí Phytosaurus s krokodílím ňufákom a jeho najčastejšia korisť – rybožravý Metoposaurus a Aetosaurus, ktoré pripomínajú pásovce.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov