Zaujímavosti

Klenot Francúzska: Mont-Saint-Michel. 2. časť

Klenot Francúzska: Mont-Saint-Michel.

videní: 981

Počuli ste už o ostrovčeku, ktorý považujú za klenot Francúzska, ktorý nesie názov Mont-Saint-Michel? Prípadne, navštívili ste ho už? V každom prípade prinášame zaujímavé info, o ktorom ste pravdepodobne nevedeli. Nadviažeme tak na prvú časť článku o tomto mieste, ktoré sa pri návšteve Francúzska rozhodne oplatí navštíviť.

Pokoj ostrova a jeho neprístupnosť čoskoro prilákali skupinu mníchov, ktorí si na ňom postavili malú modlitebňu. Zostali jedinými obyvateľmi ostrova až do roku 708 – vtedy vraj avranchéskeho biskupa Auberta (neskôr svätého Auberta) v sne navštívil archanjel Michal a prikázal mu, aby na Hrobovej hore postavil chrám. Aubert snu nedôveroval, a tak spočiatku nepodnikol nič, preto sa archanjel zjavil znovu a príkaz opakoval. Aubert podľa povesti začal stavať až po tretej návšteve, keď mu Michal zaťukal prstom na hlavu. Biskupovi pomohol pri budovaní celý rad zázrakov: obrys základov označila ranná rosa, na mieste, kam mali položiť prvý kameň, sa našla ukradnutá krava, a dojča v matkinom náručí odstránilo obyčajný dotykom nožičky veľký balvan, ktorý ležal v ceste. Svätý Michal sa potom objavil na ostrove ešte raz, aby ukázal obyvateľom prameň sladkej vody.

V uplynulých storočiach sa už veľakrát stalo, že príliv odrezal pútnikom cestu naspäť na pevninu. Jednej z tých, čo sa topili, prišla na pomoc sama Panna Mária a vytiahla ju – ako hovorí legenda – zo zradných vôd.

Ostrov, premenovaný na Mont-Saint-Michel (teda v preklade Hora svätého Michala) sa čoskoro stal pútnickým miestom. V roku 966 vzniklo na jeho vrchole benediktínske opátstvo pre 50 mníchov. Práce na stavbe opátskeho chrámu, ktorý stojí na vrchole skaly dodnes, sa začali v roku 1020. na prudkých svahoch však postupovali len pomaly, a tak ho dokončovali vyše sto rokov. V nasledujúcich storočiach sa časti pôvodnej stavby niekoľkokrát zrútili a museli ich obnovovať. Dodnes však zostáva prevažne románskou stavbou s oblúkmi, silnými múrmi a mohutnými klenbami, aj keď presbytérium z 15. storočia je gotické. Pokračujeme treťou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov