Zaujímavosti

Palác Knossos a Sir Arthur Evans: 3. časť

Palác Knossos a Sir Arthur Evans

videní: 915

Pokračujeme treťou časťou článku o paláci Knossos, uznávanom britskom archeológovi Sirovi Arthurovi Evansovi a minojskej architektúre. Aby sme zbytočne nezdržiavali, ponorme sa opäť do dôb dávno minulých, ktorých architektonické pozostatky nás fascinujú dodnes.

Do kráľovských komnát sa prichádzalo po hlavnom schodisku, majstrovskom diele, na ktorom prejavovala sa schopnosť a um jeho tvorcov. Čierne a červené piliere, ktoré sa smerom k päte schodiska postupne zbiehali, tvorili akúsi šachtu. Cez ňu prúdilo denné svetlo do obytných priestorov na prízemí a zároveň slúžila ako prirodzené klimatizačné zariadenie paláca. Zatiaľ čo teplý vzduch stúpal cez schodisko nahor, prúd chladnejšieho vzduchu z vonkajšej kolonády – navoňaného divokým tymianom či citrónom – regulovali Minojci otváraním či privieraním dvier do Kráľovskej sály. V zime nechávali tieto dvere zatvorené a dnu umiestnili koše so žeravým uhlím.

Sir Arthur Evans vykonal na Knosse veľa významných objavov. V pivniciach paláca našiel aj desiatky obrovských keramických krčahov na olivový olej. Každý krčah bol starostlivo zapečatený uzáverom s označením jeho majiteľa.

Ako administratívne centrum paláca slúžilo západné krídlo, kde sa konali aj rôzne obrady. Tri vymurované šachty blízko západného vchodu sa používali pri náboženských obradoch, počas ktorých sa krv a kosti obetovaných zvierat – spoločne s ďalšími obetnými darmi, ako boli med, víno, olej a mlieko – vracali do zeme, z ktorej vzišli. Najkrajšou časťou západného krídla bola trónna sála, v ktorej doteraz stojí sadrovcový trón s vysokým operadlom, strážený heraldickými zobrazeniami vtáka Noha. Do sály sa počas kráľovských audiencií zmestilo asi šestnásť ľudí. Pred palácom stojí veľká porfýrová misa. Dal ju tam umiestniť sir Arthur Evans, ktorý bol presvedčený, že sa v nej Minojci rituálne očisťovali pred vstupom do vnútornej palácovej komnaty. Premiestnenie misy je však len malou súčasťou rozsiahlej rekonštrukcie Knossu do podoby, akú mal v roku 1 500 pred našim letopočtom. Birtský archeológ sa ju pokúsil oživiť a ňou sprítomniť zlatý vek minojskej ríše.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov