Zaujímavosti

Rozprávkový zámok Neuschwanstein: 3. časť

Rozprávkový zámok Neuschwanstein

videní: 829

Prinášame tretie pokračovanie článku o čarovnom zámku Neuschwanstein. S pribúdajúcim vekom kráľa Ľudovíta sa z Lohengrinovho a Tannhäuserovho hradu stal postupne Parsifalov hrad svätého grálu. Lohengrinov otec Parsifal bol rytierom okrúhleho stola a smel uvidieť svätý grál. Ľudovítove návrhy siene svätého grálu koncipované už uprostred 60. rokov, sa uskutočnili v Trónnej sále na Neuschwansteine. Poďme na tretiu časť.

Práve nad Trónnou sálou na Neuschwansteine, dominuje biele mramorové schodisko, ktoré vedie na prázdne pódium – kráľovský trón na ňom nikdy nestál. V rokoch 1883 až 1884, rok po premiére poslednej Wagnerovej opera Parsifal, sa výjavy z tejto opery objavili aj na stenách Siene spevákov.

Honosná Sieň spevákov, v ktorej sa doteraz každý rok v septembri konajú wagnerovské koncerty, dáva určitú predstavu o bohatej výzdobe hradných interiérov. V sieni sú maľby, ktoré zachytávajú výjavy z príbehu o Parsifalovi. Kráľova vášnivá zaujatosť legendami poznamenala aj Trónnu sálu.

Keď chcel Ľudovít uskutočniť svoje sny, nešetril peniazmi. Na Neuschwansteine a inde zamestnával najlepších remeselníkov, maliarov, sochárov a rezbárov. Staviteľské projekty stáli bavorský štát množstvo peňazí a odvádzali kráľa od úradných povinností. Keď sa k jeho ministrom doniesli správy o Ľudovítovom výstrednom správaní (pravidelne sa na pozlátených saniach vyberal na polnočné výlety a raz dokonca pozval svojho koňa, aby sa s ním naobedoval), začali rozmýšľať, ako by sa kráľa zbavili. Napokon ho dali vyhlásiť za šialenca a odviezť z Neuschwansteinu na zámok berg na brehoch Starnberského jazera. O dva dni neskôr našli vo vodách jazera dve mŕtve telá – kráľa Ľudovíta a jeho lekára.

Rozhodnutie postaviť Neuschwanstein pramenilo z vášne kráľa Ľudovíta pre operu. A naopak – tento najrozprávkovejší zámok sveta inšpiroval stovky scénických návrhov na baletné a divadelné inscenácie.

Ľudovít napísal Wagnerovi: „Keď zomrieme, naše dielo bude ešte dlho žiarivým príkladom pre budúce generácie.“ Neuschwanstein dodnes priťahuje zástupy návštevníkov. To jasne dokazuje, že sa Ľudovítova predpoveď splnila.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov