Zaujímavosti

Rozprávkový zámok Neuschwanstein: 2. časť

Rozprávkový zámok Neuschwanstein

videní: 1.0K

Pokračujeme druhou časťou článku o rozprávkovom zámku s názvom Neuschwanstein. Ľudovítova vášeň pre Wagnerovu hudbu vychádzala z rovnakého zdroja ako túžba stavať rozprávkové paláce. Prvým a najkrajším sa stal Neuschwanstein. Pozrime sa na príbeh tohto zámku spoločne.

Na jar v roku 1867 navštívil Ľudovít gotický hrad Wartburg neďaleko Eisenachu v Durínsku. Na bavorského kráľa, milovníka divadla a romantiky, Wartburg hlboko zapôsobil. Ľudovít si zaumienil, že rovnaký hrad musí mať aj on. Asi jeden a pol kilometra od Hohenschwangau stála na skalnatom zráze zrúcanina strážnej veže. Práve tu sa Ľudovít rozhodol postaviť Neuschwanstein, svoj nový labutí domov“. 5. septembra roku 1869 položili základný kameň hlavného traktu, ktorý dostal názov Palas.

Podľa otcovho vzoru Ľudovít zadal návrh exteriéru zámku javiskovému výtvarníkovi bavorského dvorského divadla Christianovi Jankovi. Jank doniesol kráľovi veľa nákresov – podľa nich skupina maliarov a remeselníkov vytvorila plastické modely, ktoré sa podobali kulisám pre Wagnerove opery Lohengrin, Tannhäuser a Parsifal.

Neuschwanstein je v skutočnosti Lohengrinovým hradom. Plány Palasu, pôvodne koncipovaného ako trojposchodová gotická pevnosť, sa postupne menili, až vznikol návrh romantickej stavby s piatimi podlažiami, ktorá sa v Ľudovítových očiach najviac blížila legende. Návrh nádvoria vychádzal zo skutočného predvedenia Lohengrina v Antverpách, kde podobnú dekoráciu, znázorňujúcu hradné nádvorie, použili v druhom dejstve opery.

Sieň spevákov inšpirovala opera Tannhäuser. Podľa legendy sa nemeckému básnikovi 13. storočia Tannhäuserovi podarilo nájsť vstup do Venušinej hory, do podzemného sveta lásky a krásny, ktorému táto bohyňa vládla. Jeden výjav Wagnerovho Tannhäusera sa odohráva v Sieni spevákov vo Wartburgu, a preto Ľudovít prikázal Jankovi, aby na Neuschwansteine vytvoril jej kópiu. Ľudovít chcel na Neuschwansteine postaviť aj „Venušinu jaskyňu“, ale nenašiel v krajine vhodné miesto. Musel sa teda uspokojiť s jej menšou verziou, postavenou vnútri v hrade. V jaskyni je však dokonca vodopád s kaskádami a umelý mesiac. Pre zaujímavosť, jaskyňu dal Ľudovít postaviť v exteriéri asi 25 kilometrov na východ od Neuschwansteinu blízko pri Linderhofe, bývalom loveckom zámočku, ktorý Ľudovít pretvoril na malé Versailles. Pokračujeme treťou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov