Zaujímavosti

Legendárna Trója: Mesto mýtov. 2. časť

Legendárna Trója: Mesto mýtov

videní: 910

Po tom, čo sa Schliemann so svojou gréckou manželkou a družinou rozhodol uskutočniť niekoľko výkopov za účelom objavenia vykopávok, v tom pokračoval takmer 20 rokov, a to až do svojej smrti. Aby sme boli presní, na istý čas však trójske nálezisko opustil, aby mohol uskutočniť vykopávky v Mykénach v Grécku. Prinášame pokračovanie článku s názvom Legendárna Trója – mesto mýtov.

Schliemann bol síce nadšený, ale predsa len amatérsky archeológ. Pri výkopových prácach nevedomky zničil doklady, ktoré sa mali starostlivo vytriediť. Navyše odviezol z náleziska rôzne predmety bez toho, aby zabezpečil dokumentáciu o tom, kde boli objavené. Napriek tomu odkryl niekoľko starovekých opevnení a tiež veľa zbraní a kuchynských pomôcok. Schliemann veril, že našiel Tróju. Mnohí historici boli skeptickí, ale medzi jeho stúpencov patrili aj naozaj vynikajúci znalci antického staroveku.

Pozostatky Tróje na Hissarliku pomáhalo odkryť sto tureckých robotníkov. Asi 250 kilometrov južne od náleziska je mesto Izmir (Smyrna). Pred tritisíc rokmi sa tam údajne narodil básnik Homér, ktorý v epose Ilias rozprával príbeh o Tróji.

S pomocou odborníka, archeológa Wilhelma Dörpfelda, začala postupne vychádzať na svetlo zložitá minulosť i štruktúra mesta. Schliemann s Dörpfeldom odokryli deväť základných vrstiev Tróje. Každá z nich predstavovala nové mesto, postavené na troskách predošlého. Jednotlivým fázam pridelili čísla – najstaršej dali názov Trója I – a posledné mesto, postavené v rímskom období, nazvali Trója IX. Neskôr archeológovia systém ďalej prepracovali. Identifikovali mnoho ďalších vrstiev, takže dnes ich poznáme dovedna 46. aj keď bol Schliemann pôvodne presvedčený, že legendárnym mestom, ktoré hľadal, je Trója II. neskôr sa ukázalo, že je ním pravdepodobne VII, ktorú do veľkej miery zničil požiar. Podľa nájdených ľudských kostí bádatelia usudzujú, že obyvatelia mesta zomreli násilnou smrťou okolo roku 1 250 pred našim letopočtom, keď podľa názoru historikov Trója naozaj padla. O tom, ako sa začal legendárny zápas Grékov s Trójou si povieme v rámci poslednej – tretej časti článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov