Zaujímavosti

Takto si ľudia v roku 1957 predstavovali súčasnosť. Naplnili sa ich predstavy alebo je všetko úplne inak?

Takto si ľudia v roku 1957 predstavovali súčasnosť. Naplnili sa ich predstavy alebo je všetko úplne inak?

videní: 1.8K

Ľudí už odjakživa fascinuje budúcnosť. Je pritom úplne jedno, v akom storočí žijú. Ľudia si predstavovali budúcnosť tak v 15. storočí, ako aj dnes. Jedno však ostáva: predstavy sa v drvivej väčšine prípadov totálne odlišujú od skutočnej budúcnosti. Hoci možno pôvodná myšlienka ostala, jej prevedenie je úplne iné. Ako príklad môže poslúžiť Leonardo Da Vinci a jeho predstava lietania verzus to, ako skutočne lietame dnes.

Dnes nahliadneme na konkrétny príklad, ako si ľudia na území nášho štátu pred 60-timi rokmi predstavovali rok 2007. Ide skutočne o bizarný pohľad, ako sa môžeš presvedčiť nižšie. 🙂 Poďme sa ale v krátkosti pozrieť na jednotlivé nápady.

Televízne nakupovanie

Vo videu môžeme vidieť, ako dáma v domácnosti sedí pred televízorom a vyberá si tovar, ktorý nakúpi. Na druhej strane je pravdepodobne predavač, ktorý podľa všetkého so svojimi zákazníkmi interaguje práve prostredníctvom televízie. Úsmevný nápad. Avšak ak sa nad ním poriadne zamyslíme, niečo založené na podobnom princípe máme aj v súčasnosti – e-shopy. Zákazníci si sami vyberajú tovar z pohodlia domova, taktiež sedia pred obrazovkou a v prenesenom význame s nimi predávač interaguje. Potvrdila sa teda myšlienka zo začiatku článku, že pôvodná myšlienka predstavy ostala, jej prevedenie je však úplne iné. To je spôsobené práve rozdielom v technológiách, o ktorých pred 50-timi rokmi ani len nesnívali.

Potraviny, ktoré vydržia najmenej pol roka

Ďalšou predstavou z roku 1957 je sklenená chladnička, v ktorej potraviny vydržia čerstvé minimálne pol roka. Trvanlivé potraviny sú v dnešnej dobe bežnou súčasťou stravy, avšak tu je potrebné podotknúť, že na to, aby potraviny vydržali čo najdlhšie, sú nadopované obrovským množstvom umelých látok, ktoré na ľudský organizmus nepôsobia práve najlepšie. V tejto oblasti preto ešte máme čo doháňať.

Dávkovač potravín

“Stačí stlačiť tlačidlo a presne odvážene dávky na varenie sú pripravené.” Tak toto je vynález, ktorý sa vo veľkej miere neuchytil. 🙂

Mramorová platňa, ktorá nepáli

Tu to začína byť zaujímavé, pretože pred 60timi rokmi sa trafili takmer úplne do čierneho. V súčasnosti máme indukčné varné dosky, ktoré pracujú na princípe indukcie, presne tak, ako zaznelo vo videu. Pri indukčných varných doskách je využívaný magnetizmus. Vďaka tomu sa ohrieva len hrniec, nie celá varná doska. To znamená, že teplo vzniká a smeruje tam, kde je potrebné. Počas varenia je celá plocha okolo hrnca chladná a pár minút po dovarení je možné sa bezpečne dotknúť aj indukčnej dosky. Rozdiel je hádam iba v použitom materiáli.

Elektronická kuchárska kniha

Pred 60-timi rokmi si ľudia predstavovali, že varenie bude plne automatizovaná činnosť. K dispozícii budú elektrónkové štítky, podľa ktorých kuchynský robot dokáže sám uvariť pokrm. Na tento “vynález” si však budeme musieť ešte niekoľko rokov počkať. 🙂

Video:

Presuňme  sa ale dopredu o niekoľko rokov, konkrétne do roku 1986. Nasledujúce video ukazuje, ako si ľudia pred viac ako 30-timi rokmi predstavovali fenomén súčasnosti, bez ktorého si dnes obrovské množstvo ľudí nedokáže predstaviť život: internet.

A ak sa presunieme ešte o 2 roky dopredu, dostaneme sa k tomuto videu. Ide o prieskum medzi bežnými občanmi, ktorých sa pýtajú, či by svojim deťom kúpili počítač. Tí v drvivej väčšine (v pomere 16:4) odpovedajú kladne. Dnes je skôr ťažké si predstaviť, že v domácnosti nie je aspoň jeden počítač, či chytrý telefón, poprípade tablet. 🙂

Zdroj: extrastory.cz

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov