Zaujímavosti

Legendárna veštiareň v Delfách: 1. časť

Legendárna veštiareň v Delfách

videní: 1.3K

Pod majestátnymi svahmi hory Parnas stáli kedysi legendárne Delfy, najchýrnejšie posvätné miesto starovekého Grécka. Zďaleka sem putovali tisíce ľudí s cieľom navštíviť Apolónovu delfskú veštiareň, kde kňažka – v tranze, ktorý si sama vyvolala – predpovedala, čo jednotlivcov ale aj masy v budúcnosti stretne a neminie.

Najmocnejšie a najváženejšie orákulum staroveku pôsobilo v Apolónovom chráme v Delfách v centrálnej oblasti Grécka. Starí Gréci považovali Delfy za stred sveta. Podľa legendy vypustil otec bohov Zeus z opačných strán sveta dva orly. Stretli sa v Delfách na mieste, ktoré bolo určené ako stred sveta a označené kameňom, nazývaným omfalos (v preklade pupok). Okolo roku 1 400 pred našim letopočtom už Delfy slúžili ako posvätné miesto, zasvätené bohyni zeme Gaii. Podľa legendy ich strážil veľký had, ktorého zabil Diov syn Apolón. Ten potom v Delfách zriadil veštiareň, kde ako médium pôsobila kňažka Pýtia. V 7. a 6. storočí pred našim letopočtom, v čase najväčšej popularity veštiarne, prichádzali tisíce bohatých i chudobných pútnikov, aby sa prostredníctvom Pýtie poradili s Apolónom.

Mnohé grécke mestské štáty stavali v Delfách z prestížnych dôvodov chrámy a pokladnice. Kruhový chrám tholos neďaleko hlavnej veštiarne vybudovali v 4. storočí pred našim letopočtom ako časť posvätného obvodu Atény Pronaie.

Putovanie do Delf, ktoré ležia v nadmorskej výške 570 metrov na južných svahoch hory Parnas, bolo veľmi namáhavé. Niektorí pútnici sa museli terigať peši až z Atén. Iní sa plavili po mori do prístavu v severnom pobreží Korintského zálivu (dnešná Itéa), odkiaľ zamierili po rovinatej krajine smerom k Parnasu a potom sa pozdĺž jeho úpätia vybrali k Apolónovmu chrámu.

Vo vnútornej svätyni sedela na zlatej vešteckej trojnožke nad hlbokou puklinou v zemi veštkyňa Pýtia, zvyčajne žena v stredných rokoch, narodená niekde v okolí Delf, ktorá v extáze vyrážala zo seba nezrozumiteľné zvuky. Do tranzu sa privádzala údajne žuvaním vavrínových listov či vdychovaním jedovatých vulkanických výparov, ktoré stúpali z praskliny. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov