Zaujímavosti

Alhambra: Palác Maurov. 1. časť

Alhambra: Palác Maurov

videní: 1.5K

Pevnosť Alhambra skrýva za svojimi múrmi rozprávkové palácové interiéry, ktoré pripomínajú islamskú minulosť Španielska. Vypína sa vysoko nad starobylým mestom a obzor za ňou lemujú vrcholky Sierry Nevady s trblietavým snehom. Nazrite s nami do útrob tejto impozantnej stavby a jej histórie v dvojdielnej časti článku.

Alhambra, kedysi sídlo maurských vládcov Španielska, dominuje nad panorámou modernej Granady, rovnako, ako kedysi jej stavitelia vládli nad svojou rozsiahlou ríšou. V tejto žiarivo čerenej citadele sa skrýva bludisko dômyselne vytvorených tienistých nádvorí, arkád, slnkom zaliatych terás a loggií, ozdobených filigránmi.

Moslimskí Mauri vtrhli na začiatku 8. storočia nášho letopočtu do Španielska zo severnej Afriky. V 9. storočí vybudovali na troskách dávneho hradiska Alcazár pevnosť. Od 12. storočia do 14. storočia na maurské kráľovstvo stále útočili kresťanské armády. Keď v 13. storočí dobyli kresťania Córdobu, tisícky Maurov ušli do Granady, ktorá sa vtedy stala sídelným mestom zvyšku ich kráľovstva.

Mauri okamžite vybudovali okolo Alcázaru obranný múr, postavili veže, hradby a nové vodovody, aby zlepšili zásobovanie vodou. Prestavanej budove napokon dali názov Červená pevnosť, po arabsky Al-Kalá al-Hamhrá. Z tohto názvu vzniklo moderné španielske pomenovanie Alhambra. Alhambra sa však nepreslávila ani tak funkciou vojenskej pevnosti, ako skôr krásou a originalitou svojich interiérov, ktoré vznikali za kráľov Jusufa I. (v rokoch 1333 až 53) a Muhammada V. (v rokoch 1353 až 91). zatiaľ čo zvonku pôsobí pevnosť pomerne stroho, vo vnútorných priestorov – v nádvoriach a sieňach sa prejavila jedinečná invencia jej tvorcov a celá škála štýlov – od elegantnej triezvosti, až po neskrývanú pompéznosť.

Mauri pochádzali z púšte, a preto ich veľmi fascinovala voda. Pri každej príležitosti ju s veľkou vynachádzavosťou začleňovali do svojich stavieb. Vytvárali pokojné jazierka, v ktorých sa na hladine zrkadlili nádherne vyvážené oblúky a ochodze. V žiari dňa osviežoval už len pohľad na fontány so zurčiacou vodou. O dych berúcej Alhambre pokračujeme v druhej časti článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov