Zaujímavosti

Impozantné Monument Valley: 1. časť

valley

videní: 954

Naša Zem ponúka dych berúce útvary. Inak tomu nie je ani v prípade Monument Valley. Na pustej arizonskej náhornej plošine sa dvíhajú k oblohe obrovské skalné útvary z červeného pieskovca, ktoré pripomínajú zrúcaniny monumentálnych stavieb.

Ojedinelú krásu Monument Valley – alebo ak chcete – Údolia monumentov – vytvárajú impozantné stolové hory, osamelé vrchy a skalné piliere, priezračný suchý vzduch a dlhé tiene, ktoré vrhajú skalné útvary pri zapadajúcom slnku. Údolie sa rozkladá na juhozápade Spojených štátov pozdĺž hranice Utahu a Arizony. Svoje meno dostalo podľa zvláštnych skalných monolitov, ktoré sa týčia nad planinou obrastenou nízkymi krovinami. Geológovia totiž pojmom „monument“ označujú vysoké a rôzne široké skalné útvary, ktoré sú výsledkom erózie a pôsobenia klímy na púšti. Takéto skaly často vyzerajú ako ľudské výtvory, a tak je v Údolí monumentov plno starých chrámov, mrakodrapov, stĺpov, veží a zrúcaných hradov.

Symbolom divokého západu a štátnou rastlinou Arizony je kaktus saguaro, ktorý rastie na juhozápade USA a v severozápadnom Mexiku. Jeho kvety sa otvárajú len v noci a karmínové dužinaté plody poskytujú potravu tunajším obyvateľom.

Zvláštne tvary skalných veží inšpirovali ľudí, aby ich pomenovali s veľkou predstavivosťou. Napríklad „Hrad“ je impozantná 300 metrov vysoká skalná plošina s „cimburím“. „Palčiaky“ sú dva skalné útvary blízko pri sebe – obidva pozostávajú z vysokého skalného stĺpa, palca a širších skál s plochými vrškami, ktoré pripomínajú prsty. Neďaleko je „Sliepka v hniezde“, ktorá naozaj pripomína sliepku sediacu na vajíčkach, melancholické skaly Merrickova a Mitchellova vyzerajú ako obrovské náhrobky. Mená pripomínajú dvoch mužov, ktorí v týchto končinách hľadali striebro a v osemdesiatych rokoch minulého storočia ich zabili Indiáni. 245 metrov vysoká skala nazývaná „Predstavená“ – najvyšší útvar v skupine „Tri mníšky“ – skutočne pripomína postavu v kapucni s rukami zopnutými k modlitbe.

Z amerických filmov určite poznáte záber na cestu, ktorá prechádza týmto krajom.
Popri pieskovcových stĺpoch a vežiach ošľahnutých žeravým slnkom púšte, vyzerá cesta, ktorá prechádza Údolím monumentov, ako obyčajný chodník. Vysoký obsah oxidov železa spôsobuje charakteristické červenohnedé sfarbenie pieskovca.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov