Zaujímavosti

Rainbow bridge ako div sveta: 2. časť

Rainbow bridge ako div sveta:

videní: 948

Počuli ste už o Rainbow bridge (Dúhovom moste) z ružového pieskovca, ktorý sa nachádza v južnom Utahu v Spojených štátoch? Ak nie, určite by ste mali začať prvou časťou nášho článku. A – samozrejme – pokračovať touto druhou, ktorá je zároveň nateraz poslednou o oblúku, ktorý americký prezident Theodore Roosevelt považoval za najväčší prírodný div sveta. Pohodlne sa usaďte a poďme na to.

Pre Navahov je nonnezoši – čiže „kamenná dúha“ posvätným miestom. Z archeologických nálezov vyplýva, že Indiáni kedysi oblúk, krytý v úzkom kaňone, uctievali. Prístup k nemu je však taký zložitý, že o mieste, kde sa dúhový most klenie, vedelo len málom z nich.

Most sa v roku 1910 stal národnou pamiatkou. Masovo prístupný je však až od roku 1963, keď dokončili priehradu Glen Canyon. Vzniklo tak jazero Powell, ktoré zdvihlo hladinu rieky Colorado, takže návštevníci sa dnes už nemusia trepať 20 kilometrov dlhých, ťažko schodných chodníčkoch, ale môžu sa takmer až k oblúku dopraviť loďou.

V štáte Utah sa nachádza niekoľko stoviek menších pieskovcových oblúkov a len v národnom parku Arches (Oblúky), ktorý je vzdialený 300 kilometrov na sever od Dúhového mosta, ich nájdeme vyše 200. ďalším rekordmanom medzi oblúkmi je Landscape Arch (teda Pozdĺžny oblúk) – rozpätím 89 metrov predstihuje všetky prírodné mosty na svete. Svojou krehkosťou pripomína kľúčnu kosť – na jednom mieste je oblúk len 180 centimetrov hrubý – a jeho pieskovcova „plutba“ trčí z rozčesnutých skál do výšky 30 metrov nad dnom kaňonu.

Ďalším podivuhodným útvarom parku Arches je Delicate Arch (teda v preklade Krehký oblúk), ktorý vzhľadom na jeho tvar nazývajú „bombarďáky starej panny“. Ento osamelý oblúk je vyšší než 6 poschodová budova – hrdo sa vypína nad okrajom mohutnej „misy“, vymletej do skaly, a krásne rámcuje pohorie La Sal v pozadí.

Delicate Arch vznikol z relatívne mäkkého pieskovca. Jeden pilier má na najužšom mieste priemer len 180 centimetrov, takže v geologickom čase už oblúku veľa života neostáva.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov