Zaujímavosti

Rainbow bridge ako div sveta: 1. časť

Rainbow bridge ako div sveta:

videní: 1.1K

Ako skamenená dúha sa nad skalnatým prielomom v južnom Utahu klenie úžasný most z ružového pieskovca. Je to jeden z divov sveta a tiež významná súčasť mytológie Navabov a Paiutov.

Paiutovia a Navahovia v južnom Utahu si rozprávali legendy o „kamennej dúhe“, ale len pár Indiánov vedelo, kde ohromný kamenný oblúk, ktorý údajne tvarom i farbami pripomínal dúhu, presne leží. V roku 1909 povesti o tomto fantastickom útvare neďaleko hory Navaho natoľko zaujali troch mužov, že sa ho na koňoch vybrali hľadať do kamenistej pustatiny a kľukatých kaňonov. Viedli ich dvaja Indiáni. Putovali hádam cez najnevľúdnejšie končiny z celých Spojených štátov, až napokon veľký dúhový oblúk naozaj objavili.

Pohľad naň jazdcom takmer vyrazil dych. Oblúk skutočne tvarom i farbami pripomínal dúhu. Pod jasnomodrou oblohou dostával ružový pieskovec levanduľový nádych, pri zapadajúcom slnku žiarili na ňom hnedé a červenohnedé pruhy.

Tento nádherný pieskovcový most je najväčším a aj najdokonalejším skalným výtvorom prírody. Je 94 metrov dlhý a premosťuje kaňon široký 85 metrov, čo je dĺžka takmer štyroch tenisových kurtov za sebou. Svojimi 88 metrami prevyšuje Nelsonov stĺp v Londýne o 32 metrov. Oblúk je 13 metrov hrubý a hore 10 metrov široký, takže by po ňom pokojne mohla viesť dvojprúdová cesta. Rozmery a pôvab oblúka natoľko strhli amerického prezidenta Theodora Roosevelta, že Rainbow Bridge (teda Dúhový most) považoval za najväčší div sveta.

Obrovský oblúk čnie zo skaly, pre ktorú bol kedysi podperným pilierom, a klenie sa nad veľmi skromným prúdom potoka Bridge Creek. V priebehu tisícov rokov sa do piliera zahrýzal príval vody, obrusoval ho pieskom a kamením a napokon si cez pilier prerazil cestu. Kamenný steny mosta potom zaoblil a vyhladil vietor.

Nesčerená hladina potoka Bridge Creek celkom verne odráža hladké brány a vzácnu symetriu Rainbow bridge, ktorý sa črtá oproti jasnej oblohe púšte. Navahovia dali mostu meno nonnezoši, „kamenná dúha“, a pokladajú ho za posvätné miesto. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov