Zaujímavosti

Zlom San Andreas ako časovaná bomba? 1. časť

Zlom San Andreas ako časovaná bomba?

videní: 1.9K

Poďte sa s nami pozrieť do Ameriky. Nebudeme sa však baviť o snovom živote a naplnení amerického sna. Pozrieme sa na zlom San Andreas. Niekoľko najväčších mestských aglomerácií USA sa nachádza priamo na ňom. Na jedno z najnebezpečnejších geologických zlomov tejto planéty. Kalifornčanom, ktorí žijú pozdĺž zlomu San Andreas hrozí deštrukčné zemetrasenie. Začíname prvou časťou článku.

Na prvý pohľad sa ulice mesta Taft v strednej Kalifornii nijako nelíšia od ulíc iných severoamerických miest. Široké ulice lemujú domčeky a záhradky, pred nimi parkujú autá a medzi stĺpmi pouličného osvetlenia sú pravidelné medzery. Nie je však všetko idylkové, ako možno zdá sa. Pri pozornejšom pohľade je jasné, že lampy nestoja presne v zákryte a na niektorých miestach nie je rovná ani ulica, ako keby sa rozťahovala na jednu alebo druhú stranu. Mesto Taft totiž, podobne ako mnoho veľkých miest v Kalifornii a tiež časť rýchlodráhy v oblasti Sanfranciského zálivu, leží na zlome v zemskej kôre, ktorý sa tiahne cez Spojené štáty v dĺžke 1050 kilometrov a nazýva sa Sand Andreas.

V púšťových oblastiach ako je planina Carrizo, 160 kilometrov na sever od mesta Los Angeles, zlom San Andreas vidno veľmi zreteľne. Na týchto miestach je pohyb zeme takmer nepredvídateľný a potoky, ktoré celé desaťročia tiekli určitým smerom, sa zrazu pod vplyvom série posunov litosferických dosiek skrútia inam. Zaznamenali tu až 120 metrové posuny vodných tokov.

Kontinenty a oceány spočívajú na dvanástich litosferických doskách. Dve z nich sa stretávajú v pásme, ktoré sa ťahá od miesta na pobreží severne od San Francisca na juh ku Kalifornskému zálivu a ktoré siaha až do hĺbky 16 kilometrov. Litosferické dosky sú 50 až 250 kilometrov hrubé a ustavične sa pohybujú – „plávajú“ na tuhotekutom vonkajšom plášti a s ohromnou silou do seba narážajú, pričom sa ich vzájomná poloha mení. Ak dôjde k čelnému nárazu, výsledkom je, že sa zo zeme zdvihnú vysoké horstvá – napríklad Alpy alebo Himaláje. Na zlome San Andreas je však celkom iná situácia. Aká? Dozviete sa v druhej časti článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov