Zaujímavosti

Meteor Crater: Posolstvo z nebies? 1. časť

Meteor Crater: Posolstvo z nebies?

videní: 3.1K

Pred mnohými tisíckami rokov dopadlo na Zem kozmické teleso a do vyprahnutej arizonskej púšte vyhĺbilo mega kráter. Stalo sa tak asi pred 30 000 až 50 000 rokmi, teda dlho pred príchodom ľudí do Severnej Ameriky.

Meteorit dopadol neďaleko od Diabolského kaňonu medzi dnešné arizonské mestá Flagstaff a Winslow. Vyhĺbil obrovskú misovitú priehlbinu s hĺbkou 174 a priemerom 1250 metrov.

Z plochej okolitej púšte vyzerá 45 metrov vysoký okraj krátera len ako nízky horský hrebeň, takže obrovskú jamu za ním zaznamenali Európania až v roku 1871. Najprv sa domnievali, že aj tento kráter má vulkanický pôvod, podobne ako neďaleký Sunset Crater (teda Kráter zapadajúceho slnka), ktorý v tom čase už poznali. Lenže v roku 1890 sa v sutine našli úlomky železa. Vedci si spočiatku význam tohto nálezu neuvedomovali, ale postupom času vulkanickú teóriu začali spochybňovať a prikláňali sa k vysvetleniu, že túto ohromnú preliačinu muselo vytvoriť mimozemské teleso pádom na zemský povrch.

Daniel Barringer, banský inžinier z Philadelphie, preskúmal kráter v roku 1902 a dospel k pevnému presvedčeniu, že pod kráterom leží meteorit, bohatý na železo. Celý pozemok kúpil a v roku 1906 začal s vrtmi. Kráter je zväčša guľatý, a tak sa Barringer sprvu domnieval, že meteorit bude uprostred. Až neskôr prišiel na to, že juhovýchodný okraj krátera je najmenej o tridsať metrov vyšší než na ostatných stranách, a dospel k záveru, že meteorit dopadol šikmo od severu a zaryl sa do zeme pod juhovýchodnou hranou krátera. Preto začal vŕtať práve tam. V hĺbke viac ako 300 metrov sa čoraz častejšie objavovali kusy železa a rudy s obsahom niklu i železa, až sa v 420 metroch vrt celkom upchal – zdalo sa, že narazil na tvrdú meteorickú hmotu. Barringerovi sa minuli peniaze a vrty v roku 1929 musel zastaviť. Ale v tom čase už vedecký svet uveril, že kráter skutočne spôsobil dopad meteoritu. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov