Zaujímavosti

Čo sa stalo s tými najväčšími legendami rock and rollu

rock and roll

videní: 1.6K

Fats Domino, jedna z najväčších hviezd rock ‚n‘ rollu, nás opustil len nedávno vo veku 89 rokov. Pozrime sa na časy najväčšej slávy rock ‚n‘ rollu koncom 50-tych a začiatkom šesťdesiatych rokov.

he Rock ‚n‘ Roll Hall of Fame v Clevelande v Ohiu uviedla do siene slávy rôznorodých spevákov od Boba Marleyho po Eltona Johna, no rock and roll ako taký vznikol v 50-tych rokoch minulého storočia a je navždy spojený s týmito spevákmi.

1. Fats Domino

Fats Domino predal 65 miliónov nahrávok – viac ako akýkoľvek spevák z 50. rokov s výnimkou Elvisa. Hral na klavíri boogie-woogie a prišiel s niekoľkými svetovými hitmi vrátane „Ain’t That A Shame“, „Blueberry Hill“ a „I’m Walkin“. Antoine Domino Jr. sa narodil v New Orleans v roku 1928 a už ako tínedžer dostal prezývku „Fats“, pretože jeho štýl pripomínal legendárneho klaviristu Fatsa Wallera. Žil celý život v New Orleans a v roku 2005 bol jeho domov zničený hurikánom Katrina  jeho zbierka zlatých a platinových diskov bola zničená záplavami. Zomrel v utorok 24. októbra.

2. Elvis Presley

Elvis sa narodil v Tupole v Mississippi. Presley bol ako dieťa vystavený evanjelickej hudbe a keď sa jeho rodina presťahovala do Memphisu v Tennessee, bol ovplyvnený bluesom a jazzom. V roku 1954 vydak svoj prvý singel „That’s All Right (Mama)“. Presley sa stal senzáciou takmer cez noc a jeho hviezdny status nebol poškodený ani dvojročným pôsobením v americkej armáde v roku 1958. V šesťdesiatych rokoch 20. storočia čoraz častejšie pôsobil ako herec a v 70-tych rokoch nás navždy opustil vo veku len 42 rokov. Presley mal 100 piesní v rebríčku USA Top 40 a zostáva „kráľom“ miliónov fanúšikov po celom svete svet.

3. Bill Haley

V roku 1955 kapelník Bill Haley a jeho skupina The Comets vydali „Rock around the clock“, nehynúcu rock ‚n‘ rollovú hymnu, ktorá zostala jednotkou v americkom rebríčku po dobu ôsmich týždňov a predala 25 miliónov kópií po celom svete. Znovu sa dostala do čela rebríčka sedemkrát, naposledy v roku 1974. „Skôr ako sa stal hitom v lete roku 1955, rock ‚n‘ roll bolo prakticky podzemné hnutie, niečo, čo počúvali deti a násťroční. Keď prišlo Rock around the clock, hudba bola všade,“ napísal novinár Alex Frazer-Harrison. Haley prišiel aj s ďalšími hitmi ako“ See You Later, Alligator „a“ Shake, Rattle and Roll“. Zomrel v roku 1981 vo veku 55 rokov. O šesť rokov neskôr bol uvedený do Rock ‚n‘ Roll Hall of Fame.

 

4. Little Richard

Little Richard bol hudobný a umelecký víchor, ktorý šokoval rodičov 50. rokov 20. storočia. Jeho „manícka“ energia, drsné vokály a texty vystrašili staršiu generáciu, ale urobili z neho obrovský fenomén až do roku 1957, kedy opustil hudobný priemysel, aby sa stal súčasťou náboženského hnutia. V ňom vydržal sedem rokov a vrátil sa na hudobnú scénu. Narodil sa ako Richard Penniman v Macone v štáte Georgia a naučil sa hrať na klavíri. Jeho najväčšie hity boli „Tutti Frutti“, „Lucille“, „Long Tall Sally“ a „Good Golly, Miss Molly“. Little Richard, ktorý má v súčasnosti 84 rokov, mal pestrý súkromný život. „Všetci sme muži a ženy. Sexje pre mňa ako smorgasbord (škandinávske jedlo). Akú mám orientáciu? Som všesexuál,“ povedal v roku 2012.

5. Jerry Lee Lewis

Jerry Lee Lewis sa narodil v Louisiane v roku 1935 a začal hrať na klavír počas vojny. V roku 1956 odišiel do Memphisu na konkurz Sun Records, štúdio, ktoré malo aj Elvisa Presleyho, Johnnyho Casha a Roya Orbisona. Jeho najväčšie hity – v roku 1957 – boli „Whole Lotta Shakin ‚Goin‘ On“ a „Great Balls of Fire“, z ktorých sa predali milióny kópií. Jeho sláva zažila pád v decembri 1957, keď americká tlač odhalila jeho manželstvo s jeho 13-ročnou sesternicou Myrou Brownovou. V roku 1961 sa vrátil s hitom „What’d I Say“, no jeho kariéra to mala spočítané. Lewis, ktorý má 82 rokov, bol ženatý sedemkrát.

6. Buddy Holly

Narodil sa ako Charles Hardin Holley v Lubbocku v štáte Texas. Začal hrať na gitare, banjo a mandolíne a predtým, ako sa v 50. rokoch stal súčasťou rock ‚n‘ rollu, hral bluegrass a country hudbu. So svojimi čiernymi okuliarmi, štýlovými oblekmi a upravenými vlasmi nebol Buddy Holly pre rodičov taká päsť na oko ako malý Richard alebo Jerry Lee Lewis. Avšak jeho texty boli plné túžob a vášní. Jeho najväčšie hity, ktoré vydal so svojou kapelou The Crickets, boli „Oh Boy!“ „Peggy Sue“ a „That’ll Be The Day“. V roku 1958 sa Holly oženil s Máriou Santiagovou a spoločne sa presťahovali do New Yorku. Opustil kapelu The Crickets a začal sólovú kariéru. Avšak 3. februára 1959 prišiel o život pri lietadlovej havárii počas turné s ostatnými idolmi Ritchie Valensom a Big Bopperom. Mal len 22 rokov.

Zdroj: Sputnik / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov