Zaujímavosti

Naša Zem: Neuveriteľná planéta, ktorá skrýva obrovské tajomstvá

Naša Zem: Neuveriteľná planéta, ktorá skrýva obrovské tajomstvá

videní: 6.6K

O našej planéte Zem sa toho popísalo už neúrekom. Stále nás však udivuje. A udivovať bude. Má mnoho zákutí, ktoré sa nám za roky existencie človeka rozumného podarilo objaviť a zaznamenať. Sú však aj také, ktoré sú nám napriek technologickému vzostupu stále neprístupné. Ľudská zvedavosť je však nezlomná. Človek sa stále bude pokúšať skúmať našu planétu a to či v mori, na súši, z vesmíru… Prinášame úvodný článok o našej neuveriteľnej planéte Zem.

Ľudia žijú pomerne krátko, a tak častokrát podliehajú ilúzii, že sa povrch planéty Zem nemení. Procesy, ktoré vytvárajú prirodzenú krajinu, sú zväčša také pomalé, že sa uskutočňujú de facto nepozorovanie. Kontinenty sa posúvajú na litosferických doskách zemskej kôry, ktoré plávajú na tuhotekutom vonkajšom plášti, a neúprosne sa od seba o niekoľko milimetrov za rok vzďaľujú, alebo – naopak – sa k sebe približujú. Nekonečný cyklus nočných období po zrnkách pretvára obrovské horninové celky. Pomalý horizontálny tlak vnútorných síl zvrásňuje morské sedimenty, ktoré sa menia na pohoria. Z tých zvetrávanie a erózia vytvárajú rozčesnuté vrcholy a nekonečné pláne. Vplyvom zemskej príťažlivosti kvapkajúca i tečúca voda hĺbi jaskyne a vyrezáva kaňony.

Niekedy nás príroda prekvapí. Naruší naše predstavy o nemennosti. Vulkanická erupcia môže priamo pred naším začudovaných zrakom vytvoriť ostrov, ako je Surtsey pri Islande. Alebo môže z povrchu Zeme vymazať dôverne známu krajinu – ako keď láva z Vezuvu v roku 79 nášho letopočtu zavalila Pompeje. Prirodzená krajina nikdy nie je statická. Akékoľvek ľudské úsilie je bezvýznamné popri krajinotvorných procesoch, ktoré nás nikdy neprestanú prekvapovať svojou krásou a silou. Pyšné alpské ľadovce a rozpálené piesky púšte Namib nám ustavične pripomínajú, že človek je na to, aby prežil extrémne prírodné podmienky, veľmi fádne vyzbrojený. A pri pohľade na hrozivú puklinu sanandreaského zlomu, či klimatické zmeny posledných rokov, si dosť deprimovane uvedomujeme, aké pominuteľné sú všetky ľudské výtvory pri porovnaní s prírodnými procesmi na tejto planéte.

Zdroj: Pexels | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov