Zaujímavosti

Mont Blanc: Alpský štít štítov. 2. časť

Mont Blanc: Alpský štít štítov

videní: 1.5K

Pokračujeme druhou časťou článku o štíte štítov – o alpskom Mont Blancu, najvyššom vrchu Európy. Mont Blanc, teda „Biela hora“, v západných Alpách na hranici medzi francúzskom a Talianskom dosahuje výšku 4807 metrov. Je to najvyšší bod v celých Alpách. Masív Mont Blancu brázdia mnohé ľadovce a v jeho hrebeni sa nad 4000 metrov vypína desať vrcholov.

Pre túto divokú krajinu je typické podnebie s veľkými výkyvmi. Od juhu vanie teplý stredomorský vzduch, od severu studený polárny vzduch. Od Atlantiku prichádzajú zrážky a z východu, naopak, suchý vzduch – v zime chladný, v lete horúci. Smer vetra určuje, či budú v Alpách búrky, alebo bude svietiť slnko. V nadmorských výškach nad 1500 metrov výdatne sneží, snehová prikrývka bežne dosahuje až 9 metrov. Dokonca ani v údoliach nie je zriedkavosťou, že teploty klesnú pod -25 stupňov Celzia, vo vyšších polohách, pravdaže aj nižšie. Ešte významnejším faktorom je však kombinácia nízkej teploty s vetrom, keďže ten môže vplyv chladu zniekoľkonásobiť. Vedci sa domnievajú, že konzerváciu tela pravekého človeka, ktorý vyše 5000 rokov ležal pochovaný v snehu a ľade, kým ho v roku 1991 objavili, umožnilo pôsobenie vetra, slnka, snehu a pohybu ľadovca.

Premenlivá klíma viedla k úžasnej adaptácii horskej flóry a fauny. S pribúdajúcou nadmorskou výškou listnaté stromy striedajú otužilé ihličnany, hoci vo väčších výškach nedokážu prežiť ani tie. Medzi hranicou lesa a okrajom večného snehu sa rozkladajú alpages, svieže zelené lúky, po ktorých kedysi Alpy pomenovali. Počas krátkeho leta sa na nich pasú ovce a dobytok, ale zakrátko alpages a okolité svahy znova ovládnu tvory, ktoré sa vedia krutej zime lepšie prispôsobiť.

Svoje dojmy prvýkrát publikoval z Mont Blancu v roku 1744 Peter Martel, syn francúzskeho exulanta zo Ženevy. Jeho kniha rozprúdila módu cestovať k „ľadovcom“ a v dobrodružnejších povahách vyvolala aj túžbu vystúpiť na vrchol. Pravda, to sa podarilo až v auguste 1786 miestnemu lekárovi Michelovi Gabrielovi Paccardovi a horskému vodcovi Jacquovi Balmatovi, ktorí sa napriek nesmiernym útrapám ako prví vyškriabali po ľadových úbočiach až na vrchol.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov