Zaujímavosti

Kvaple vo Frasassi: 2. časť

Kvaple vo Frasassi

videní: 1.2K

Prinášame pokračovanie druhej časti článku o čarovnej ríši kvapľov vo Frasassi. Jaskyne a kvapľové útvary v tiesňave Frasassi, podobne ako úžasné kuejinské jaskyne v Číne, vytvorila voda a čas. V rámci druhej časti sa dozviete, ako sa práve pôsobením vody a času tieto krásne útvary kreujú.

Dažďová voda sťahuje zo vzduchu nepatrné množstvo oxidu uhličitého, čím vzniká slabá kyselina uhličitá, ktorá rozpúšťa uhličitan vápenatý, hlavnú zložku vápenca. Dažďová voda presakuje presakuje cez škáry v skalách, odnáša uhličitan vápenatý a pomaly vytvára závrty a priepasti. Voda preniká takisto do vodorovných skalných puklín a modeluje podzemné potoky a rieky, ktoré vo vápenci hĺbia chodby a dómy. Keď potom hladina vody klesne, zanechá po sebe jaskynné systémy. Fantastické kvapľové útvary vznikajú tak, že sa vyzráža uhličitan vápenatý, rozpustený vo vode – voda kvapká zo stropu jaskyne a pomaly sa vytvárajú stalaktity. Na miestach, kde kvapky vody dopadajú na dno jaskyne, vyrastajú zasa stalagmity.

Frasasské jaskyne pozostávajú z niekoľkých systémov, z ktorých najväčší je La Grotta Grande del Vento, Veľká veterná jaskyňa. Návštevníci do tohto sveta vstupujú po pohodlnom chodníku, ktorý ich po poldruha kilometri zavedie priamo medzi vápencové kopce. Nasleduje krátka chodba, ktorú prekopali do skaly. Práve cez ňu sa vstupuje do úžasného dómu. Uprostred je Anconská priepasť – jej zamatovotemné hlbiny dodnes nikto nepreskúmal. Neďaleko priepasti sa týči Il Gigante, Obor, ohromný vápencový stĺp so zbrázdeným povrchom. Oproti sú La Cataratta del Niagara, vápencová kaskáda nazvaná Niagarské vodopády. Pri pohľade na tento vápencový útvar si skutočne predstavíme hrmenie a ustavičný tok mohutných vodopádov, ktoré dali výtvoru meno. Ešte ďalej v jaskynnom systéme nájdeme La Sala delle Candeline, fantastickú Sálu sviečok. Jej dno je posiate žiariacimi bielymi stalagmitmi, ktoré vyrastajú z hladiny plytkého jazierka a vyzerajú ako zapálené sviečky vo svietnikoch. Jaskyne sú vychýrené najmä svojim geomorfologickým významom a éterickou krásou, ale zároveň predstavujú unikátny biotop s mnohými živočíchmi. O nich možno nabudúce.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov