Zaujímavosti

Vzbura anjelov: Anjeli a pozemšťanky. 3. časť

biblia, anjelov

videní: 2.7K

Pokračujeme treťou časťou článku s názvom Vzbura anjelov. Ako sme si uviedli, niektorí anjeli (bolo ich okolo 200) sa vzbúrili a zostúpili na vrchol hory menom Hermon (v preklade prekliatie). To, čo nasleduje ďalej, je klasický prometeovský mýtus, aký majú snáď všetky veľké kultúry minulosti: synovia neba učia svoje ženy a deti všetkým civilizačným vedomostiam od pestovania poľnohospodárskych plodín až po spracovanie kovov. Teraz však poďme naspäť priamo do deja.

Predovšetkým však títo s nimi „smilnia“ a zo spojenia anjelov s pozemšťankami sa rodia obri – čo samozrejme nemusí znamenať nič viac než to, že deti rastúce v prebytku a s kvalitnou zdravotnou starostlivosťou dobre prospievajú. I dnešné deti sú o nejakú tu hlavu vyššie než stredovekí rytieri, ako názorne demonštrujú napríklad aj brnenia vystavené na starých hradoch. Enoch síce tvrdí, že obri boli veľkí tri tisíce lakťov, nemusíme ho ale brať vo všetkom zas až tak úplne doslova.

Ako sme si už v našich článkoch o Biblii a Enochovej knihe povedali, o týchto obroch hovorí aj Biblia. Tá však v pôvodnej podobe pre potomkov Božích synov a dcér zeme nepoužíva výraz „obor“, ale „nefilim“. Jazykovedci význam tohto slova najčastejšie odvodzujú od semitského slovného základu používaného v slovách súvisiacich s pádom, odpadlíctvom, zrútením a pod.

Tomu by odpovedalo aj to, čo deti anjelov vyvádzali: „Obri zhrešili proti vtákom a zvieratám, škodili platom a rybám… Zem nariekala nad bezprávom, ktoré na nej páchali,“ hovorí Enoch a behá po tom mráz po chrbte. Nerobíme to taktiež my? To ale zďaleka nebol koniec všetkých prúserov. Azazel naučil ľudí taktiež vyrábať zbrane, a k tomu aj farbivá, šperky, ozdoby, líčidlá a ornamenty. Činili sa však aj ďalší anjeli: Armaros vyučoval písanie, Asradel prednášal o pohyboch Mesiaca. Kokabiel o predpovedaní budúcnosti, Baraquiel o astrológii.. „Svet sa menil,“ konštatuje Enoch a zdá sa, že to nebolo k tomu lepšiemu. Pokračujeme záverečnou – 4. časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov