Zaujímavosti

10 podivných zvláštností, ktoré si pravdepodobne nevedel o svojom vlastnom tele

10 podivných zvláštností, ktoré si pravdepodobne nevedel o svojom vlastnom tele

videní: 3.9K

Ľudské telo je neuveriteľne zložité a to v tom, že má schopnosť robiť úžasné veci, ako je samoliečba, či schopnosť zahnať agresívne ochorenie. To však neznamená, že toho nie je viac.

Tu je 10 podivných faktov, ktoré si pravdepodobne nevedel o svojom tele

1. Sme plní “horúceho vzduchu”

0000022262

Nikto z nás nemôže predstierať, že nemá vetry. V skutočnosti naše telo púšťa “vzduch” priemerne 14x denne, čo znamená, že uvoľní do sveta 1 až 3 litre. Samozrejme, závisí to od druhu jedla, alebo problémami s trávením. Tak ako tak, všetci sme plní “horúceho vzduchu”.

2. Moč čistejší ako voda

0000022263

Vedel si, že tekutina čistejšia ako voda z vodovodného kohútika, či dokonca sliny, je tvoj moč? Áno, to je pravda. Keď cikáš, tvoj moč vyjde sterilný a zašpiní sa iba vtedy, keď príde do kontaktu s baktériami z vonkajšieho sveta. Toto je dôvod, prečo odborníci na prežitie hovoria, že ak sa ocitneš v situácii, kedy si bez pitnej vody, moč je jednou z možností. Ale rozhodne to nie je niečo, čo by si mal pridávať do svojho denného režimu. Pitie moču znižuje v tele soľ a rovnováhu dusíka.

3. Aj my zvliekame kožu z tela

0000022264

Kožušinové zvieratá prirodzene strácajú svoju srsť pravidelne v priebehu celého roka. Aj ľudia zhadzujú svoju kožu. A to asi 4 kilá ročne. Kožné bunky odpadávajú, kde však môže všetka tá koža ísť? Kožné bunky sa stávajú potravou pre drobné organizmy, ako sú roztoče, ktoré žijú v našich domovoch. Škoda len, že ich nemôžeme vidieť.

4. Bunky ne-človeka?

0000022265

Ani by si tomu neuveril, ale iba jedna z desiatich z tvojich telesných buniek je vlastne ľudská. Zvyšných 99 % buniek sa skladá z viac ako 90 biliónov mikróbov, vírusov, baktérií a ďalších mikroorganizmov, ktoré vyžaduje tvoje telo a všetci spoločne “pracujú” správne, aby tvoje telo bolo zdravé a fungovalo správne.

5. Hojnosť hlienov

0000022266

Zvyčajne zostávame znechutení, keď vidíme niekoho, kto si “vŕta” v nose a potom to konzumuje. Môže to byť zvyk z mladosti, ale ukázalo sa, že prirodzene prehltneme asi 1 liter hlienov denne. Hlieny sa pohybujú z vnútra nosa do zadnej časti krku a potom príde na scénu naša prirodzená prehĺtacia akcia. Je to spôsobené tým, že naše dutiny spájajú časti na našej tváre spolu s našim nosom, ústami a ušami.

 

6. Rozpúšťadlo – kyselina žalúdočná

0000022267

Tvoj žalúdok je plný kyseliny, ktorá je nevyhnutná pre správne trávenie tak, aby tvoje telo mohlo byť správne zásobované živinami. Jeme širokú škálu potravín s rôznymi štruktúrami a konzistenciou, preto musí byť naša žalúdočná kyselina pripravená rozpustiť takmer čokoľvek. V laboratórnych štúdiách bolo dokázané, že žalúdočná kyselina môže dokonca rozpustiť aj žiletky – avšak toto, prosím, doma neskúšaj.

7. Na nechty na nohách si daj pozor

0000022269

Tvoje nohy sú vystavené každému druhu zárodku prírody. Svojimi nechtami zbierame milióny rôznych druhov mikroorganizmov každý deň, čo má za následok, že nechty na nohách menia farbu a môžu sa dostať do kontaktu s nejakou hubou. Preto je dôležité vyčistiť si nechty na nohách, kedykoľvek je to možné.

8. Produkujeme enormné množstvo slín

0000022270

Tvoje telo vyprodukuje asi 1-3 litre slín denne. Tak zistíme, že za priemerný ľudský život vyprodukujeme asi dva bazény slín.

9. Rozdielny ušný maz?

0000022271

Ušný maz sa skladá z kožných buniek. Tie pomáhajú mazať ucho. Ušný maz sa skladá z dvoch typov vosku: mokrého a suchého.

Druh tvojho vosku bude závisieť od genetiky. Napríklad osoby ázijského alebo indiánskeho pôvodu majú suchý ušný maz, zatiaľ čo ľudia z iných regiónov majú mokrý ušný maz.

10. Žeby čistá pleť?

0000022272

Ak si myslíš, že tvoje tvár je po umytí úplne čistá, znova sa zamysli. Všetci máme roztoče, ktoré žijú v póroch našej tváre. Tie živí napríklad aj odumretá koža. Tieto roztoče sa nazývajú Demodex, alebo po slovensky “Kožník”. Ich populácia sa neustále zvyšuje.

Video v angličtine si pozri tu:

ZDROJ:channelvid.co,
FOTO:YouTube

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov