Zaujímavosti

Starý ako Matuzalem: 1. časť

Starý ako Matuzalem

videní: 2.4K

Naši pravidelní čitatelia už vedia, že archeológovia odhadujú vek mohyly Knowth na približne 5300 rokov, teda že pochádza zo 4. tisícročia pred našim letopočtom. Ak by sme vedeli časovo zaradiť dej Enochovej knihy, mohli by sme taktiež povedať, či je možné, aby sa jeho popis týka Knowthu alebo iných megalitických observatórií. Prinášame trojdielny článok na tému metafory „Starý ako Matuzalem“.

„Aké jednoduché, milý Watson,“ povedal by asi Sherlock Holmes. Lenže v skutočnosti to také jednoduché rozhodne nie je. Enochova kniha sa časovými údajmi nijakým spôsobom nezaťažuje, Biblie je, ale v tomto ohľade napodiv omnoho „zatĺkajúcejšia“ – až je to nápadné. Ešte mnohokrát v našich článkoch uvidíte, že presné miery sa objavujú predovšetkým v tých miestach, ktoré sú obzvlášť podivné: rozmery archy a jej príslušenstva, rozmery Noemovej archy, usporiadanie nebeského Jeruzalema.. Taktiež úvodný oddiel Biblie – teda Genesis – číslami nijak nešetrí. Najviac z nich sa týka životopisov prvých praotcov po Adamovi (ktorého, ako je všeobecne známe, Boh stvoril z hliny – bol teda prvým človekom).

Adamov nebiologický, a teda nie úplne dôveryhodný pôvod nie je jediným problémom dát v Genesis. Ďalším je vek, v ktorom praotcovia plodili potomkov, a predovšetkým neskutočná staroba, ktorej sa dožívali. Mať deti v šesťdesiatke je v súčasností brané ako dôkaz vitality a úspechu, a naviac má potomok otca i dedka v jednom, čo je určite tiež úsporné.. Ale splodiť syna vo veku 187 rokov? No uznajte sami, to už je predsa len trochu výstredné. Bez ohľadu na to, že takýto potomok sa nemohol tešiť skorému zosenilneniu či smrti svojho otco-deda, pretože biblickí patriarchovia svojej rodine vládli pevnou rukou niekedy aj deväť storočí.

V skutočnosti je dlhovekosť Adamových potomkov nielen predmetom závisti dnešných dôchodcov a zaujímavým námetom pre gerontológov, ale aj jednou z veľkých záhad Biblie. Domnienka, že v skutočnosti ide o mesiace (alebo napr. o lunárne cykly), a že vysoké čísla veku teda musíme deliť dvanástimi, neobstoja. Síce by nám vychádzal prijateľný priemer rokov na úrovni cca 70, ale páni by plodili potomkov už vo veku okolo päť rokov. Čo, ako určite budete súhlasiť, z mnohých dôvodov nie je možné. Nehovoriac o tom, že podľa Biblie a Enochovho apokryfu sa pradedovia stretávali so svojimi pravnukmi, čo by pri takom prepočte tiež nebolo možné. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov