Zaujímavosti

Princ Charles vlastní unikátny Aston Martin, ktorý jazdí na víno a syr

Princ Charles vlastní unikátny Aston Martin, ktorý jazdí na víno a syr

videní: 1.8K

Princ Charles sa pyšní unikátnym Astonom Martin, ktorý podľa jeho slov “jazdí na víno a syr”. Ako to je v skutočnosti?

Britská kráľovská rodina je výrazne patriotická, čo sa výberu automobilov týka. Spojenie kráľovnej Alžbety II. a modelov Range Rover zrejme netreba nikomu predstavovať. Aj jej syn, princ Charles, sa na verejnosti viackrát objavil za volantom elegantného kabrioletu Aston Martin DB6 Vantage Volante. Akoby samotný model nebol dostatočne unikátny (celkovo bolo vyrobených len 29 DB6 Vantage Volante), dokonca ani fakt, že tento konkrétny kúsok má práve člen britskej kráľovskej rodiny, princ Charles sa rozhodol ho v mene ekológie upraviť tak, že jazdí na “víno a syr”. Čo si teda pod tým môžeme predstavovať?

Najprv trochu histórie… 

Tento konkrétny Aston Martin DB6 bol vyrobený v roku 1969 a princ ho dostal ako darček od svojej matky k 21. narodeninám. Poháňa ho radový šesťvalec s objemom 4,0 litra. Prívlastok Vantage, ktorý robí z tohto modelu dostatočne veľký unikát, znamená výkon 242 kW (329 koní) pri 5750 otáčkach za minútu a rovných 400 Nm krútiaceho momentu pri 4500 otáčkach. Na stovku sa dostane za 8,4 sekundy a ručička rýchlomera sa zastaví na hodnote 241 km/h. Mimochodom, tieto parametre nám dnes prídu úsmevné, no v tej dobe musel princ dostať lekcie športovej jazdy od bývalého šampióna Formuly 1 – Grahama Hilla.

Vzhľadom na unikátnosť a elegantnosť DB6-ky nie je divu, že si ho princ obľúbil, keďže sa na verejnosti objavoval s autom pomerne často. No ako to v dnešnom svete býva, auto sa v istom okamihu stalo tŕňom v oku pre jeho neekologickosť. Princ Charles sa navyše začal zaujímať o ekológiu ešte hlboko predtým, ako to bola téma – už v priebehu 70-tych rokov minulého storočia.

Víno a syr?

To ho v roku 2008 viedlo k pomerne bizarnému kroku: automobil nechal upraviť tak, aby dokázal jazdiť na bioetanol. O úpravy požiadal samotnú automobilku, ktorá ho od tejto pre niekoho možno kacírskej myšlienky odrádzala, no odporovať členovi britskej kráľovskej rodiny neradno… Aston sa teda nakoniec dočkal bioetanolu, no zákazku dostala domáca spoločnosť Green Fuels.

Podľa slov samotného majiteľa, po úprave auto funguje dokonca lepšie ako predtým. No a prečo teda víno a syr? Pretože bioetanol E85 sa vyrába okrem iného aj z bieleho vína, ktoré nie je vhodné na konzumáciu, syrovátky z výroby syrov, no a zvyšných 15 percent je benzín.

Zdroj: auto.cz | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov