Zaujímavosti

Vypadávanie vlasov: Môžu za to gény alebo ovzdušie?

vlasov

videní: 1.5K

Vypadávanie vlasov nie je vôbec príjemným javom. Bez rozdielu postihuje mužov aj ženy a spôsobuje mierne depresívne stavy.

Vypadávanie vlasov sa odborne nazýva alopécia – tento názov je odvodený z gréckeho slova alopekia, čo označuje líšku, u ktorej sa vyskytuje „škvrnitá plešivosť“. Alopécia je pre väčšinu postihnutých nepríjemným hendikepom, a najmä u citlivých ľudí so zníženým sebavedomím môže spôsobiť traumu. Môže byť aj jedným zo symptómov iného, niekedy i vážneho ochorenia.

Vypadávanie vlasov najčastejšie spôsobuje úbytok mužského hormónu testosterónu, zvaného androgénna alopécia, ktorý postihuje väčšinu mužov, ale môžu ním trpieť aj ženy.

Dospelý, Plešatý, Koruna, Otec, Staršie, Folicle

Muži sú na tom o troška horšie ako ženy, pretože takmer 85 % z nich po 50. roku života stratí značné množstvo vlasov. A príčiny vypadávania vlasov dodnes nie sú jasné. Aj keď si vedci myslia, že gény zohrávajú kľúčovú úlohu, stále existuje značný počet neznámych environmentálnych faktorov, ktoré môžu naše vlasy ovplyvňovať tiež.

Nový výskum sa zaoberal znečistením životného prostredia ako potenciálnym spúšťačom vypadávania vlasov. Nový dokument s názvom „Účinky tuhých znečisťujúcich látok na ľudskú dermálnu papilu“ sa zaoberal účinkom tzv. časticových látok na bunky na báze vlasových folikul. Tieto bunky sa nazývajú humánne folikulárne dermálne papilárne bunky (HFDPC).

Časticové látky tvorí zmes tuhých častíc a malých kvapôčok, ktoré sú vyrobené z rôznych chemikálií, ktoré môžeme vdychovať. Niektoré z týchto látok predstavujú vážne ohrozenie zdravotného stavu.

Krv, Fľaštička, Analýza, Laboratórium, Test, Zdravotné

Hyuk Chul Kwon, vedec z Centra pre vedecký výskum budúcnosti, vystavil s jeho kolegami v experimente HFDPC prachovým a naftovým časticiam podobným PM10. Ide o častice, ktoré majú priemer zvyčajne 10 mikrometrov alebo menej.

Po 24 hodinách tím vedcov analyzoval vystavenie účinkom častíc PM10 – tieto látky znižujú hladinu proteínového kľúča pre rast vlasov. A čím viac potom vedci vystavovali vlasy týmto zmesiam, tým menej beta-katenínu mali.

Súvislosti medzi znečistením ovzdušia a závažnými chorobami, ako je rakovina, sú vo svete medicíny jasným dôkazom toho, že to s ním nie je v poriadku. Ale v oblasti tuhých znečisťujúcich látok je málo alebo skoro žiadny vplyvný výskum.

Jadrová Elektráreň, Chladiacu Vežu, Východ Slnka

Kwon ďalej hovorí: Náš výskum vysvetľuje spôsob pôsobenia látok znečisťujúcich ovzdušie na HFDPC a ukazuje, ako najnebezpečnejšie látky znečisťujúce ovzdušie negatívne prispievajú k vypadávaniu vlasov.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zomrie každý rok na následky znečistenia ovzdušia približne 4,2 milióna populácie. WHO tiež odhaduje, že viac ako 90% obyvateľov sveta žije v nadmerne znečistených oblastiach.

 

Zdroj: medicalnewstoday topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov