Zaujímavosti

Biblická podzemná knižnica. 3. časť

Biblická podzemná knižnica

videní: 4.8K

Po tom, čo sa pätnásťročnému Muhammedovi Ahmedovi podarilo preštrikovať cez úzky otvor do jaskyne, ostal celý kočovnícky rod sklamaný. Napätie z objavenia zlata vystriedala trpká príchuť nájdenia akýchsi zvitkov. Tie sa následne dostali k predajcom starožitností..

V tej dobe však už v Palestíne začalo byť až príliš horúco. Britská správa končila a rezolúciou OSN z roku 1947 tu mali vzniknúť dva štáty: jeden pre Židov, druhý pre Palestíncov. Lige arabských národov sa to však nepáčilo a zvolila recept opísaný v knihe od Adolfa Hitlera. Rozhodli sa dokončiť, čo ich „vzor“ nedokončil a Židov vyhubiť, alebo aspoň vyhnať – „zahnať do mora“ ako sa niekedy hovorilo. To sa však po všetkých neprávostiach druhej svetovej vojne zase nepáčilo Židom, ktorí mali pocit, že by bolo trochu hlúpe prežiť holokaust a následne sa nechať vyvraždiť v palestínskej púšti. V máji nasledujúceho roku vyhlásili vznik vlastného štátu a chopili sa zbraní. Nielen že sa ubránili, ale nakoniec – napriek veľkej početnej nevýhode – preventívne vytlačili arabské vojská aj z časti územia pôvodne prislúchajúcemu Palestíncom.

Pre Židov to bolo prvé z niekoľkých neuveriteľných víťazstiev vo vojnách o prežitie v mori nepriateľov, pre archeológov ale ďalšia komplikácia. Zatiaľ čo väčšina inštitúcií a vedcov, ktorí sa nálezom zaoberali, pôsobila v Izraeli, oblasť Kumránu ležala na území, ktoré po prvej izraelsko-arabskej vojne pripadlo Jordánsku. A izraelské hranice tu neboli ďaleko, takže išlo o územie nikoho, kde ani jedna zo strán nevidela cudzinca rada.

Napriek tomu sa postupne podarilo breh Mŕtveho mora v týchto miestach podrobne preskúmať. Archeológovia našli ďalšie jaskyne s rukopismi, ktorým sa následne začalo súhrne hovoriť zvitky od Mŕtveho mora alebo taktiež muránske zvitky. Ide o akýsi knižnicu, veľké množstvo písomností pochádzajúcich väčšinou z doby okolo počiatku nášho letopočtu, ktoré tu ukryla sekta zvaná esejci – najskôr v dobe, keď Rimania potlačovali jedno z mnohých povstaní domorodého židovského obyvateľstva. Esejci a ich pôsobenie v Kumráne predstavuje samo o sebe veľkú tému zahalenú záhadami. O nej možno nabudúce.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov