Zaujímavosti

TOP 10: Najnebezpečnejší diktátori všetkých čias

najnebezpečnejší diktátori

videní: 6.4K

Naprieč históriou mnohým krajinám vládli tí najnebezpečnejší diktátori. Zanechali za sebou množstva utrpenia a smútku. Dnes ti predstavíme 10 najnebezpečnejších diktátorov všetkých čias.

Mnoho krajín sa z týchto chýb poučilo a priklonilo sa radšej k demokracii ako ku tyranii. Najnebezpečnejší diktátori sveta si postupne podmanili ľudí a dostali sa tak k moci, kde mohli svoju moc zväčšovať a stávali sa tak nebezpečnejšími a nebezpečnejšími. Vraví sa, že pravá tvár človeka sa ukáže ihneď potom, čo zbohatne, prípadne sa dostane k moci.  Mnoho z týchto diktátorov sa tak k svojim ľuďom nechovali veľmi prívetivo. Nasledovali mnohé roky klamstiev, bolesti a utrpenia. Či už sa jednalo o komunistických vodcov, alebo o samotného vodcu nacistického Nemecka. Toto je 10 najnebezpečnejších diktátorov všetkých čias.

Ismail Enver Pasha

Bol hlavným predstaviteľom revolúcie mladých Turkov a stal sa oveľa silnejším, keď viedol Osmanskú ríšu počas prvej svetovej vojny a taktiež počas balkánskych vojen. Napriek svojím skúsenostiam na bojisku bol veľmi krutý. Na svedomí má smrť 1,5 milióna Arménov a viac ako 1 milión ľudí rôznych iných rás. Kompenzoval si tak svoju hanebnú stratu v Sarikamish.

Omar al-Bashir

Ako prezident Sudánu vyhovel Sudánskej ľudovej oslobodzovacej armáde (SPLA) a odovzdal im tak to, čo žiadali. Hoci urobil to, čo bolo považované za spravodlivé a ušľachtilé, tak to malo jeden háčik. Tieto dohody viedli priamo k vojnám v Darfúre, ktoré si vyžiadali viac ako 400 000 životov kvôli násiliu a hladovaniu.

 

Pol Pot

Pol Pot, komunistický vodca Kambodže si predstavoval, že jeho krajina bude rovnocenná vo všetkých aspektoch. Tak začal posielať farmárov do miest a ľudí z miest na farmy. Ako sa dalo očakávať, neprinieslo to veľmi pozitívne výsledky. Práve preto sa rozhodol k potrestaniu ľudí, zbavil ich práva na vzdelanie, zablokoval dodávky liekov a jedla. Dokonca pripravil o život približne 2,5 milióna obyvateľov. Všetko kvôli tomu, že nerešpektovali jeho ideály.

Yahya Khan

Generál Agha Mohammad Yahya Khan bol počas druhej svetovej vojny veľmi aktívny a stal sa tretím prezidentom Pakistanu. Ako sa očakávalo, ustanovil stanné právo a bezohľadne viedol vojnu proti východnému Pakistanu. Jeho politika zanechala milióny mŕtvych a ranených…

Nicholas II

Antisemitský, idealistický a veľmi násilný. Prezývali ho aj ako “krvavý Mikuláš”. Vďaka jeho vláde Rusko prišlo o 3 milióny ľudských životov.

Hideki Tojo

Hideki Tojo bol generálom císarskej japonskej armády. So svojim postavením však nebol vôbec spokojný. Prevzal tak funkciu predsedu vlády, ministra armády, ministra vnútra, ministra zahraničných vecí, ministra školstva a ministra obchodu… zrejme tu nemá cenu hovoriť o nejakej zodpovednosti. Nadviazal tak kontakt s nacistami a dúfal, že sa postaví k moci spoločne s Hitlerom. Kvôli svojmu neúprosnému útoku na iné ázijské krajiny bol priamo zodpovedný za smrť viac ako 5 miliónov ľudí.

Jozef Stalin

Jozef Stalin sa stal lídrom Sovietskeho zväzu po tom, čo zomrel Lenin v roku 1924. Jeho pokus o presun krajiny do novej ekonomiky však viedol k hladovaniu takmer 10 miliónov ľudí. Proti srsti mu boli aj mnohí aktivisti. Spustil tak “Veľké očistenie” a zabíjal každého, kto sa proti nemu a jeho ideálom postavil.

Leopold II

Leopold II bol koloniálny vodca Belgicka. Bol známy tým, že zotročil a zabil takmer 15 miliónov obyvateľov Konga pod rúškom Konžského slobodného štátu. Boli mu poskytnuté rôzne územia na zlepšenia života svojich obyvateľov. Namiesto toho ich použil na svoj osobný zisk a spáchal tak množstvo najhorších krutostí v histórii.

Adolf Hitler

Pre väčšinu ľudí nepotrebuje Adolf Hitler nejaký veľký úvod. Bol známy ako vodca nacistov, ktorí boli zodpovední za smrť milióny ľudí. Zanechal za sebou množstvo zlého a zatiahol svet do druhej svetovej vojny. Počas svojej vlády spáchal obrovské množstvo vojnových zločinov.

Mao Zedong

Slávny komunistický vodca Čínskej republiky od začiatku druhej svetovej vojny. Mao Zedong sa už od začiatku cítil byť veľmi silným vodcom. Počas prvých piatich rokov svojej vlády zabil približne 4 až 6 miliónov ľudí tým, že ich odsúdil na trest smrti. Jeho politika viedla k hladovaniu približne 20 miliónov obyvateľov.

Zdroj: list25 | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov