Zaujímavosti

Biblia trochu inak 1. časť

Biblia

videní: 1.1K

Bibliu asi nikomu predstavovať nemusíme. Popísalo sa o nej mnoho. Posudzovala sa z viacerých strán. V rámci dvojdielneho článku sa spoločne pozrieme na Bibliu trochu inak. Cieľom je priniesť vám – našim čitateľom TOPdesať – opäť niečo iné, zaujímavé, niečo na zamyslenie. Poďme na to.

Biblia je okrem iného najúspešnejší bestseller všetkých dôb. Žiadne iné dielo nebolo vytlačené (alebo v starších dobách ručne prepísané) v takom množstve kusov a preložené do toľkých jazykov. Počet vytvorených exemplárov atakuje miliardy – odhady sa pohybujú cca medzi 2,5 až 6 miliardami kusov. Počet jazykov, do ktorých bola preložená počas doby svojej existencie, sa odhaduje na zhruba 2 a pol tisíc. Ročné predaje sa pohybujú na úrovni 25 miliónov výtlačkov. Nie však nárazovo, ako to pri bežných bestselleroch býva, ale trvalo, rok za rokom. Už len to je možné považovať za jeden z biblických zázrakov. A to prinajmenšom z hľadiska nakladateľov a kníhkupcov.

Jedná sa o zázrak o to väčší, že Biblia predstavuje pomerne náročné čítanie. Je dosť možné, že mnoho ľudí, ktorí sa v podstate právom považujú za dobrých kresťanov, ju nikdy neprečítalo celú. Niektorí odvážnejší teológovia a reformátori vidia dôvod v jazykovom i sémantickom starnutí textu a usilujú sa o nové, modernizované preklady – lenže týmto spôsobom sa v nich súčasne jednoducho môže stierať skutočný pôvodný význam. Čo sa pravdepodobne pomaly ale isto stáva.

A tak sa musíme na mnohých miestach uspokojiť len s konštatovaním, že Biblia popisuje realitu, ktoré je nám nesmierne vzdialená. A čo je horšie – ktorá bola v mnohých prípadoch vzdialená už tým, ktorí ju prvýkrát zachytili písaným slovom. Často popisuje príbehy tak zvláštne, že naši dávni predkovia ich pokladali za natoľko podivné, že sa ani nepokúšali im porozumieť. Iba vydali svedectvo o niečom, čo zjavne presahovalo ich myšlienkový obzor, nech už to bolo čokoľvek. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov