Zaujímavosti

TOP 10 faktov, ktoré si pravdepodone nevedel o kokaíne

kokaíne

videní: 5.6K

Nelegálne drogy neprospievajú nikomu. To je ten najhlavnejší fakt zo všetkých, ktoré nájdeš v tomto článku. Drogy sú jedným z najväčších nebezpečenstiev, ktoré posledných 50 rokov ohrozujú spoločnosť na celom svete.

Hlavne mnoho mladých ľudí umiera každý rok na následky predávkovania a užívania drog. Najhoršie na tom je, že lieky môžu nielen zabiť, ale tiež zničiť našu osobnosť, telo a myseľ. Po užití drogy ľudia robia veci, ktoré by za normálnych okolností nikdy neurobili. Jednou z najviac návykových a nebezpečných drog je kokaín. Známy tiež ako „kaviár pouličných drog“. Kokaín sa stal drogou celebrít, modeliek a dokonca aj športovcov. V mnohých prípadoch, keď boli športovci prichytení pri nedovolenom dopingu, bolo dokázané, že kokaín využívali ako povzbudzujúci prostriedok. Ale čo vlastne robí túto drogu tak návykovou, nebezpečnou, luxusnou a očarujúcou? Možno aj týchto 10 faktov o kokaíne.

 

10. Ľudia závislí od kokaínu, sú viac asociálni, depresívni a pociťujú častejšie úzkosť.

9. Približne 1/3 úmrtí súvisiacich s kokaínom bola spôsobená jeho farmakologickým účinkom. Drvivá väčšina týchto prípadov boli vraždy, samovraždy a nehody motorových vozidiel v dôsledku eufórie a nepozornosti.

8. Muži majú tendenciu pociťovať účinky kokaínu rýchlejšie ako ženy. Častejšie sa u nich prejavuje aj eufória a dysfória (stav úzkosti, rozladenosť).

7. Deti narodené matkám, ktoré užívali kokaín počas tehotenstva, sa často rodia predčasne, majú nízku pôrodnú hmotnosť a väčšinou trpia poškodením mozgu. Bohužiaľ, iba v Spojených štátoch sa ročne narodí viac ako 450 000 detí, ktorých matky užívali počas tehotenstva kokaín.

6. V roku 2008 bolo zadržaných takmer 50 000 kg kokaínu v Amerike. Na ulici by sa tento tovar predal za približne 1,5 miliárd eur.

5. Na ulicu sa málo kedy dostane čistý kokaín. Väčšinou ho zriedia díleri, aby tak zvýšili celkové množstvo drogy, čo vedie k maximalizácii zisku. Bežnou prísadou na riedenie kokaínu je laktóza, kukuričný škrob, lidokaín a cukor.

4. Sigmund Freud bol jedným z najznámejších zástancov kokaínu. Po vyskúšaní drogy v roku 1884 tvrdil, že kokaín je liekom na depresiu, alkoholizmus a závislosť od morfia.

3. Slávny detektív Sherlock Holmes bol závislý od kokaínu. Conan Doyle často opisuje, ako sa vyžíval v tom, že práve vďaka kokaínu získaval inšpiráciu.

2. Pôvodná coca-cola obsahovala odhadom asi 9 miligramov kokaínu v jednej fľaši. V kombinácii s kofeínom bol do nej pridávaný na povzbudenie. Kokaín bol z nápoja odstránený v roku 1903.

1. Kokaín je najsilnejším prírodným stimulantom centrálnej nervovej sústavy. Účinky sa prejavujú zvýšením krvného tlaku, zrýchlením pulzu, rozšírením zreníc, potením, prípadne aj nevoľnosťou.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov