Zaujímavosti

Enoch: Stručná zmienka alebo vypúšťanie textov z Biblie? 2. časť

enoch

videní: 1.4K

„Obri boli potom na zemi v týchto dňoch; áno aj potom, keď vchádzali synovia boží k dcéram ľudským, ony rodili im.“ (Genesis, 1. Mojžišova, 6:2,4)

Pokračujeme druhou časťou článku o Enochovi, ktorý sa podľa starozákonnej knihy Genesis dožil minimálne 365 rokov. Aj keď je na prvý pohľad Biblia o Enochovi a jeho príbehu stručná, opak môže byť pravdou.

Knihu Enoch pre Európu znovuobjavil škótsky cestovateľ James Bruce (žil v rokoch 1730 až 1794) v etiópskej Abysinniii v roku 1773. Dnes sa jej hovorí prvý Enoch. Bola zapísaná v miestnom jazyku ge’ez, takže jej obsah zostal nedostupný pre väčšinu odborníkov a objav nevzbudil sám o sebe väčšiu pozornosť. A to je veľká škoda.

V texte sa totiž tvrdí, že ju osobne spísal starozákonný praotec Enoch z dvoch dosť závažných dôvodov: jedna preto, že mu to prikázali bytosti, ktoré ho vzali na výlet po nebesiach, a jednak preto, že mal varovať svojich potomkov pred blížiacou sa katastrofou nevídaného rozsahu. Mohlo by teda ísť len o ďalší z mnoho viac-menej fantastických príbehov starozákonných prorokov – lenže je zrejmé, že je niečím omnoho viac.

Predstavuje akýsi kľúč: vrhá nové svetlo na niektoré miesta v Biblii, ktoré sami o sebe pôsobia dosť zmätene, či dokonca nedávajú vôbec žiadny význam. A spoločne tieto dve diela ponúkajú niečo ako krížový dôkaz, dvojité recipročné potvrdenie prelomových udalostí, ktoré najskôr mali ostať naveky skryté – prinajmenšom pre všeobecné publikum. Udalosti, s ktorými si oficiálna história stále nevie dať rady, takže od nich radšej dáva ruky preč.

Niet preto divu, že keď sa západný svet dozvedel o existencii Enochovej knihy, chcel sa s ňou zoznámiť bližšie. Mnohí autori nazvime to – špekulatívnej literatúry – vrátane Ericha von Dänikena, texty v nej obsiahnuté už nejakým spôsobom komentovali a väčšinou prišli na vcelku fantastické výklady. O nich však možno nabudúce.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov