Zaujímavosti

Aký je časový limit pre čerstvosť potravín?

čerstvosť

videní: 1.1K

Čerstvosť sa stala dôležitým pojmom pri hodnotení kvality a atraktívnosti potravín. Čo však toto slovo naozaj vyjadruje? Ktoré faktory ovplyvňujú čerstvosť a ako nám informácie na obale pomáhajú pri jej posudzovaní? Prinášame ďalší článok o výžive a stravovaní v súvislosti s čerstvosťou, ktorý by ste rozhodne nemali prehliadnuť.

Hoci niektoré druhy ovocia a zeleniny dosiahnu vrchol zrelosti či atraktívnosti až po zbere, väčšina potravín začne strácať chuť a výživovú hodnotu od okamihu zberu či zabitia. V tej chvíli sa totiž spustí množstvo procesov, ktoré vedú k poklesu kvality. Patrí medzi ne uvoľnenie ničivých (lytických) enzýmov, prirodzené rozkladné procesy, ako je oxidácia, pri ktorých sa znehodnocujú živiny, či rozmnožovanie mikroorganizmov spôsobené oslabovaním obranných bunkových mechanizmov. Pri niektorých druhoch ovocia a zeleniny sa prirodzené metabolické a fyziologické procesy po zbere zrýchľujú.

Aký je časový limit pre čerstvosť? Ak sa niektoré potraviny správne skladujú, zostanú čerstvé pozoruhodne dlho. Zemiaky na tmavom a chladnom mieste vydržia čerstvé tri mesiace, hrušky a jablká možno v priestoroch s osobitne udržiavanou atmosférou skladovať až rok.

Mali by sme potraviny hneď po kúpe zmraziť? Častým mýtom je to, že potraviny treba v deň nákupu vložiť do mrazničky. Zmraziť ich môžeme kedykoľvek až do dátumu spotreby uvedeného na obale.

Keď čerstvosť potravín klesá, živiny sa strácajú čoraz rýchlejšie. Ničí ich najmä oxidácia, teplo, slnečné žiarenie, dehydratácia a enzýmy. Na rozklad v závislosti od času je náchylný najmä vitamín C, závisí to však od konkrétnej potraviny. Pri odďaľovaní či prevencii straty živín pomáha najmä chladenie a mrazenie.

Aby sa predišlo poškodeniu a predĺžila sa trvanlivosť, väčšina ovocia a zeleniny sa zberá ručne. Rýchlo sa kaziace potraviny, napríklad bobuľové ovocie, sa do krajín spotreby s najväčšou pravdepodobnosťou dostanú letecky. Aby plodiny zostali čo najčerstvejšie, v prípade transportu loďou, sú v takýchto plavidlách prísne regulované teploty. Manipulácia sa v distribučných centrách obmedzuje na minimum a podmienky sú taktiež prísne regulované. Vďaka pokročilým metódam skladového hospodárstva maloobchodníci minimalizujú straty a zaručujú primerané množstvo zásob. Konečným cieľom v rámci tohto distribučného reťazca je zabezpečiť, že plodiny dorazia k nám – spotrebiteľom – v čase maximálnej zrelosti alebo pred jeho dosiahnutím.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov