Zaujímavosti

Vyvážená strava: Pozor! Hrozí toxicita alebo nedostatok

jedlo toxicita

videní: 5.0K

Živiny, ako sú vitamíny či minerály, nám prospievajú a život bez nich by neexistoval. No viac vždy neznamená lepšie. Pravidelný príjem priveľkého množstva niektorých vitamínov, ako je napríklad vitamín A, môže byť rovnako nebezpečný ako ich nedostatočný prísun. Vedeli ste, že sa dokonca môžete predávkovať?

Stanoviť odporúčanú minimálnu a maximálnu dávku určitej živiny, ktorý by vyhovovala celej populácii, je zložité, pretože každý človek má iné potreby. Minimálna bezpečná dávka sa často určuje ako najmenšie množstvo, ktoré potrebuje 97,5 percenta zdravých ľudí istého veku. Vzniká tak bezpečná hranica, ktorá sa týka väčšiny obyvateľstva. Zvyšných 2,5 percenta žien a mužov, ktorí sa týmito odporúčaniami budú riadiť, neprijme dosť alebo skonzumuje priveľa určitej živiny.

Ak trpíte nedostatkom nejakej esenciálnej živiny, vaše telo nebude fungovať správne. Pravdepodobne spozorujete príznaky ako je únava či bolesť hlavy. V závislosti od toho, ktorá živina vám chýba, si môžete všimnúť vážnejšie symptómy, napríklad poruchy zraku (nedostatok vitamínu A) či krvácanie z nosa (nedostatok vitamínu C).

Pozor, na druhej strane existuje aj toxicita. Priveľké množstvo nejakej živiny môže spôsobiť problémy. Vitamíny rozpustné vo vode zvyčajne nezapríčiňujú dlhodobé poruchy, pretože ich nadbytok sa vylúči močom. Naproti tomu vitamíny rozpustné v tukoch sa môžu ukladať a vážne poškodzovať organizmus. Napríklad nadbytok vitamínu A škodí kostiam a vyvoláva hnačku.

Aby väčšina svetových vlád situáciu zjednodušila, z odporúčaných denných dávok vytvára jednoduchú smernicu, ktorá sa uvádza na obaloch potravín. Niektoré množstvá zodpovedajú minimálnemu príjmu esenciálnych živín. Iné nepredstavujú cieľ, ale hornú hranicu pre potenciálne nezdravé potraviny, napríklad soľ. Zámerom teda je podporiť zdravé stravovanie. V niektorých krajinách sa vyznačuje prekročenie dennej potreby určitých živín pri nadmernom príjme.

Na niektorých potravinách, teda na ich obale, možno nájsť trúfalé tvrdenia výrobcov o tom, čo obsahujú (alebo neobsahujú), a o ich prínosoch pre zdravie. Takéto vyjadrenia sä však prísne regulované, a aby mohol výrobca čosi uviesť, musí produkt splniť isté požiadavky. Predpisy sa medzi rozličnými krajinami mierne líšia.

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov