Zaujímavosti

Zvrátenosť, alebo genialita? Ako Rusi počas vojny využívali protitankové psy: 1. časť

Zvrátenosť, alebo genialita? Ako Rusi počas vojny využívali protitankové psy

videní: 1.6K

Opäť sa nachádzame v období druhej svetovej vojny. Inak, vedeli ste, že druhá svetová vojna je najpodrobnejšie zachyteným vojnovým konfliktom na svete? Napriek tomu ostáva mnoho vecí nejasných a nie vždy, ako už naši pravidelní čitatelia určite vedia, sa nám podarí vypátrať všetko dopodrobna. No o tajnej protitankovej zbrani Ruska toho vieme celkom dosť. Pozrite sa s nami, akú „zbraň“ využívali Rusi počas druhej svetovej vojny. Začíname prvou časťou dvojdielneho článku.

Behom nemeckej invázie do Sovietskeho zväzu ruská armáda používala špeciálne vycvičených psov k prenášaniu výbušnín. Posielala ich do útoku tvárou v tvár proti tankom, obrneným vozidlám či ľubovoľným iným vojenským cieľom. Pôvodne mala v pláne, aby psy doručili bombu a vrátili sa ku cvičiteľom, avšak opakované pokusy nevychádzali. Preto Rusi psov vyzbrojovali bombami, ktoré explodovali pri náraze a zabíjali nepriateľa i zvieratá.

Psov necvičili vojaci, ale polícia, lovci a cirkusoví cvičitelia. V záujme ešte lepších výsledkov sa do programu zapojili taktiež biológovia. Po niekoľkých nepodarených pokusoch bombu pripevňovali ku psom a cvičili ich, aby vyhľadávali nepriateľské tanky. Pri kontakte s cieľom bomby detonovali. Behom výcviku boli psy držané o hlade a pod tanky boli umiestňované rôzne pamlsky. Akonáhle sa psy prispôsobili, výcvik sa rozšíril o simuláciu bitky, vrátane streľby, hluku bežiacich tankových motorov a podobne.

Zvrátenosť, alebo genialita? Ako Rusi počas vojny využívali protitankové psy

Psy nosili v dvoch neoznačených plátenných kapsách neoznačené míny hmotnosti 10 až 12 kilogramov. Tesne predtým, než vojaci vypúšťali zvieratá do akcie, míny odisťovali. Z káps im vytŕčali drevené páčky, sotva zvieratá vbehli pod tanky, páčky narazili na spodok a odpálili nálože.

Na konci roka 1941 Rusi odvelili na front 30 psov a 40 cvičiteľov. Okamžite sa vyskytli problémy a pochybnosti, či sú štvornohí priatelia človeka vo vojne užitočnými. Boli totiž cvičené na stojace tanky, ale vbiehať pod idúce odmietali. Mnoho psov taktiež utekalo zo strachu pred streľbou, čo mávalo za následok, že pripevnené bomby vybuchovali, kde nemali, a zabíjali ruských vojakov. Pokračujeme druhou časťou článku.

Zdroj: History | Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov