Zaujímavosti

Sú prírodné potraviny a prírodná strava pre ľudské telo prospešné?

potraviny

videní: 1.2K

Popularita hnutia za prírodné potraviny, ktoré vzniklo v 40. rokoch 20. storočia, stúpa aj naďalej. Ak sa sústredíme na konzumáciu nespracovaných potravín, zvýšime príjem vlákniny a mikroživín, čím si podporíme zdravie. No ak to budeme s podobným prístupom preháňať, nemusí nám to prospievať. Prinášame ďalší článok z oblasti živín a stravovania.

Nie všetky potraviny možno bezpečne jesť bez istého stupňa spracovania. Niektoré, najmä rozličné druhy mäsa, treba rôznymi spôsobmi pripraviť či tepelne upraviť. Aby sa zničili toxíny a usmrtili nebezpečné baktérie. Iné, povedzme rajčiny, nadobudnú väčšiu výživovú hodnotu po uvarení. Obhajcovia konzumácie prírodných potravín odporúčajú, aby sme ich spracúvali sami a v čo najmenšom rozsahu. Nutričnú hodnotu však ovplyvní aj krájanie.

Čo sú prírodné potraviny? Prírodné potraviny predstavujú protiklad ku spracovaným potravinám. Sú v prírodnej forme alebo iba minimálne spracované. Patrí medzi ne napríklad čerstvé ovocie, zelenina, mäso vrátane rybieho, celé zrná, orechy a semená. Niektorí obhajcovia tvrdia, že prírodné potraviny musia byť aj organické, o prospešnom vplyve organických potravín na zdravie sa však nahromadilo iba málo dôkazov.

Sú prírodné potraviny aj organické? Organické potraviny sú plodiny dopestované pomocou prírodných hnojív či pesticídov alebo živočíchy živené organickým krmivom. Predstavujú teda typ prírodných potravín. Tie však automaticky nemusia byť aj organické.

Prírodná strava obsahuje pestrú paletu vitamínov a minerálov. Napríklad také maliny sú bohaté najmä na vitamín C, vitamín K a mangán. Nespracované potraviny (maliny nevynímajúc), poskytujú množstvo prírodných antioxidantov, ktoré podporujú boj s chorobami. Tieto látky sa do potravín niekedy pridávajú aj umelo.

Menej spracované rastlinné potraviny zvyčajne obsahujú viac vlákniny. Jej vysoký príjem podporuje chudnutie a chráni pred určitými chorobami. Prírodné potraviny neobsahujú škodlivé trans-izoméry nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa často nachádzajú v spracovaných výrobkoch. Mnohé sú bohaté na prospešné nenasýtené mastné kyseliny.

Nespracované potraviny sú také, aké nám chcela poskytnúť príroda, neobsahujú teda dochucovadlá či konzervačné látky. To však znamená, že často nemajú takú trvanlivosť ako spracované verzie.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov