II. svetová vojna

Hľadá sa autor nástenných malieb z druhej svetovej vojny

Hľadá sa autor nástenných malieb z druhej svetovej vojny

videní: 1.3K

Bývalé vojenské zariadenie na Orknejských ostrovoch v Škótsku, kde sídlila delostrelecká batéria Ness Battery, sa pýši neobyčajnými nástennými maľbami. Vznikli počas druhej svetovej vojny a nesú podpis A. R. Woodsa. O okolnostiach či umelcovej identite toho však veľa nevieme.

Iná maľba, tentokrát znázorňujúca Towerský most – bola v roku 2011 predaná v dražbe v Kanade. S predchádzajúcou maľbou z druhej svetovej vojny má spoločné viac, ako by sa mohlo zdať – taktiež nesie podpis A. R. Woodsa. Odborníci oba podpisy porovnali a dospeli k záveru, že sa zhodujú. Okrem toho sa obraz vyznačuje podobným štýlom ako nástenné maľby na Orknejoch. Woodsov podpis i štýl sú taktiež prítomné aj na ďalšom obraze, pohľadu ma Temžu v Londýne.

Najpravdepodobnejším kandidátom na autore je Albert John Rycraft Woods, bývalý zamestnanec prístaviska pri Towerskom moste v Londýne. Narodil sa v roku 1876 v Gravesende v grófstve Kent, v roku 1947 odišiel do penzie a zomrel v roku 1950.

Zmätok do veci priniesla autobiografia od A. R. Woodsa vydaná v roku 1942 pod titulom I Guarded the Waterfront a podtitulom Memoirs of a London Pier Master. Hovorí v nej o svojej činnosti behom prvej svetovej vojny:

Bol som príslušníkom 16. roty londýnskeho Deptfordského práporu a takmer som sa stal zástupcom veliteľa čaty. Potom som nastúpil do kasární v Albany Street a tam k 2. pluku osobnej stráže, kde som absolvoval výcvik guľometníkov. Skončil som ako inštruktor.

V rozprávaní o svojom pôsobení vo vojne sa obmedzuje na prvú svetovú vojnu. Ale na fotografii na vnútornej strane obálky je navlas rovnaká maľba ako spomínaný obraz s vyhliadkou na Temžu. Taktiež hovoril o umiestnení zbraní na vŕšku Towerského mostu a streľbe na vzducholode Zeppelin, keď sa pokúšali útočiť na Londýn.

Ani slovom sa nezmieňuje o čase strávenom na Orknejoch a divné taktiež je, že je ako akutor knihy uvedený A. P. Woods, a nie A. R. Woods alebo A. J. R. Woods. Maľoval obrazy pod pseudonymom? Alebo pod ním písal životopis? Alebo sa jedná o dve rôzne osoby, kde je zároveň zhoda medzi obrazom a fotografiou v životopisnej knihe?

Umeleckí kritici poznamenali, že štýl, akým boli nástenné maľby v jedálni delostreleckej batérie namaľované, je podobný. Woods samozrejme pochádzal z Kentu a fresky na Orknejoch mohol namaľovať preto, že mu pripomínali domov.

Všetky tri diela pravdepodobne vytvoril A. R. Woods, pracoval na Towerskom moste a zároveň sa jedná o Woodsa, ktorému v roku 1942 vyšla autobiografia. V súčasnosti ostáva totožnosť tajomného autora nástenných malieb neistá, ale nami ponúknutý výklad je to najpravdepodobnejšie vysvetlenie.

Zdroj: ness | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov