II. svetová vojna

Dunkerque a 2. svetová vojna 2. časť

Dunkerque

videní: 1.5K

Spojenci si boli až príliš istý tým, že Nemci povedú útok po nevydarenom vzore z prvej svetovej vojny. Akoby ani nezvážili, že bude útok vedený inou cestou. Boli vydané rozkazy vyslať prevažnú časť francúzskej armády do Belgicka a tam zahájiť útok na nemecké pozície. Pokračujeme druhou časťou článku s názvom Dunkerque a 2. svetová vojna.

Nič lepšie, ako spomínaný presun spojeneckých vojsk, sa Nemcom ani nemohlo prihodiť. Počítali s tým, že Gamelin svoje sily rozdelí a bude brániť trasu cez Ardeny, ako aj prístup cez Belgicko. Ale napriek zlému tušeniu generála Alphonse George, ktorý mu odporúčal, aby tento postup zvolil, Gamelin nasadil väčšinu svojich síl proti útoku cez Belgicko. Francúzska 7. armáda ešte viac znížila svoju obranyschopnosť v Ardenach, a to postupom k holandskej Brede. George sa bál zbytočne riskovať, lenže Gamelin rozhodol po svojom, čo mali – ako dnes už vieme – katastrofálne následky.

Postupovali rýchle a narážali na minimálny až žiaden odpor. Očividná bola neprítomnosť luftwaffe a niektorí britskí dôstojníci si začali robiť starosti. Kim Philby, ktorý pôsobil jednak ako špión a jednak ako vojnový pisár The Times, jednému americkému novinárovi povedal: „Išlo to až príliš hladko. Keď majú takúto silu vo vzduchu, prečo nás nechali na pokoji? Čo majú za lubom?“

Netrvalo dlho a spojenci sa odpoveď na túto otázku dozvedeli. Nemecké jednotky síce boli v Holandsku a Belgicku, ale len v takom množstve, aby nepriateľa oklamali. Gamelin, pevne presvedčený, že terén v Ardenach je pre tanky neschodným, odmietal vôbec vziať do úvahy možnosť nemeckého útoku z tohto smeru. Zatiaľ čo Spojenci pochodovali stále viac a viac na sever, nemecké tanky sa pomaly a takmer bez povšimnutia presúvali Ardenami. 12. mája prekročili rieku Másu a neúprosne postupovali vpred. Tým vytvorili 80 kilometrovú medzeru v spojeneckej línii, oklieštená francúzska obrana v oblasti sa zrútila a nemecké tanky a lietadlá ju úplne zneškodnili. Pokračujeme treťou časťou článku.

Zdroj: Wiki topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov